Geurkaarsen in glazen pot (DIY!)

geurkaarsen-in-glazen-pot-diy

Altijd al een keer zelf kaarsen willen maken, maar vond je het aanschaffen van alle benodigdheden too much? In deze DIY gebruiken we gewoon normale stompkaarsen als basis!

Wil je zelf kaarsen maken, dan begint het vaak bij het kopen van losse stukjes kaarsvet, kleurstoffen, losse lontjes én van die metalen dingetjes waar de lont in moet. Wil je gewoon een keertje proberen of kaarsen maken wat voor je is, dan wil je dit natuurlijk niet allemaal aanschaffen. Daarom houden we het in deze DIY makkelijk: we gebruiken een normale stompkaars die je gewoon in de winkel koopt.

Het leuke van deze kaarsen DIY is dat je eindeloos kan variëren in kleur, grootte en geur! Kies je favoriete kleuren en geuren en maak een origineel en gepersonaliseerd cadeau.

Zet de volgende ingredienten maar op je boodschappenlijstje:

  • Ongebruikte stompkaarsen in je favoriete kleur
  • Glazen weckpotjes*
  • Essentiële oliën**
  • Satéprikkers
  • Ook nodig:
  • Een oud pannetje wat je niet meer gebruikt voor voedsel

* Let op dat je een pot gebruikt die tegen hoge temperaturen kan. Je vind weckpotten bij winkels als Blokker en Dille & Kamille.
** Dit zijn natuurlijke geur oliën, verkrijgbaar bij gezondheidswinkels zoals de tuinen.

Tip: Houd bij het kopen van de kaarsen en potten rekening met de afmetingen hiervan. Past de kaars qua inhoud in de pot of heb je een grotere nodig? Houd ook in de gaten dat de lont minstens even lang als de pot moet zijn om deze straks aan te kunnen steken.

kaarsen2

Zo maak je de kaarsen

Haal de sticker van de onderkant van de stompkaars, en haal voorzichtig de lont inclusief het metalen onderstukje eruit. Zet de lont rechtop in je weckpot, en gebruik twee satéprikkers om de lont mee vast te ‘klemmen’ zodat hij in het midden van de pot blijft staan (zie foto).

Plaats de kaars in je pannetje en laat de kaars op laag vuur langzaam smelten. Afhankelijk van de grootte van je kaars neemt dit 2 tot 5 minuten in beslag. Zodra de kaars gesmolten is kan je het vuur afzetten.

kaarsen3

Laat het kaarsvet 5 minuten afkoelen, en druppel dan 10 to 20 druppels van de essentiële oliën erin. Roer de geurolie goed door het kaarsvet, en giet alles voorzichtig in de weckpot. Het beste kan je wat oud papier onder de pot plaatsen, zodat als je morst dit snel opgeruimd is (en geloof me, kaarsvet gieten vanuit een pan zonder een beetje morsen is knap lastig!). Houd je wat kaarsvet over, dan kun je dit in bijvoorbeeld een papieren beker gieten voor later gebruik.

Houd in de gaten dat de lont goed in het midden blijft zitten, en laat de kaars uitharden. Dit zal waarschijnlijk een half uur tot een uur duren, en bij grote kaarsen zelfs nog wat langer.

Is de kaars helemaal uitgehard, knip dan de lont af tot hij tussen de 0,5 en 1cm hoog is. Houd de lont niet te lang in verband met brandgevaar. Je kaars is nu klaar voor gebruik!

kaarsen1

 

Op zoek naar nog meer leuke DIY’s? Wat dacht je van mijn DIY sinaasappel suiker scrub!

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]