geroosterde tomatensoep met basilicum

Geroosterde tomatensoep met basilicum

geroosterde tomatensoep met basilicum

Een romige en rijke tomatensoep vol verse kruiden.

Het is misschien iets meer werk, maar het roosteren van de tomaten is écht de moeite waard. Zo maak je van een basic tomatensoepje iets bijzonders en origineels. Bij elke lepel soep proef je bovendien de liefde die erin is gestoken. 😉

Met dit recept maak je genoeg tomatensoep voor 2 grote goed gevulde kommen, of een lekker voorgerechtje voor 4 personen.

Dit heb je nodig:

  • 8 roma tomaten
  • 15 cherrytomaatjes
  • 125 gram crè­me fraî­che (light)
  • 10 gram verse basilicum
  • 10 gram verse oregano
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 kippenbouillonblokje (of de vega optie: groentebouillonblokje)
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • Peper en zout naar smaak
  • Wat olijfolie en balsamicoazijn
  • 250 ml water



geroosterde tomatensoep met basilicum

Zo maak je de geroosterde tomatensoep:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Snijd de roma tomaten doormidden en leg ze samen met de cherry tomaatje op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel wat olijfolie en balsamicoazijn over de tomaten, en besprenkel met peper en zout naar smaak. Haal het velletje van de teen knoflook en leg de knoflook erbij. Rooster de tomaten in de oven in ongeveer 30 minuten op 150 graden.
  3. Laat de tomaten even wat afkoelen en haal het velletje van de roma tomaten. Het velletje van de cherry tomaatjes kun je laten zitten.
  4. Snijd de ui in blokjes of ringen. Giet een scheut olijfolie in een soeppan en fruit de uien. Voeg daarna de geroosterde tomaten en de knoflook toe samen met het bouillonblokje, de 250 ml water en de crè­me fraî­che. Breng het geheel kort aan de kook.
  5. Laat de soep even afkoelen en blend alles, samen met de basilicum en oregano, in de blender (of met een staafmixer) tot een glad geheel. Giet de soep na het blenden weer terug in de pan. Roer als laatste de theelepels gerookte paprikapoeder door de soep, en maak hem af met wat peper en zout naar smaak.

Eet smakelijk! 🙂

geroosterde tomatensoep met basilicum

Het kippenbouillonblokje voeg ik enkel en alleen toe voor een extra kruidige smaak, veel kip zit er namelijk niet in! Keuringsdienst van waarde heeft ontdekt dat de blokjes eigenlijk bestaan uit een soort verpulverd gebakken gist, wat toevallig naar kip smaakt. Is dat niet bizar? Mocht je interesse hebben dan kun je de aflevering hier terugkijken.

geroosterde tomatensoep met basilicum

En als je de oven toch aan hebt staan? Gooi er dan even wat zelfgemaakte croutons bij om je tomatensoep mee af te maken!

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

3 Comments

  1. Complimenten voor de foto’s! Ziet er echt een heerlijk soepje uit. X

  2. Pingback: Croutons maken van oud brood - Nest Warehouse

  3. Pingback: Croutons maken van oud brood! Simpel en lekker - Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*