Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Gepofte aardappels zijn natuurlijk een klassieker, maar een gepofte zoete aardappel is stiekem nóg lekkerder! En natuurlijk een stukje gezonder 🙂

De warme, zachte zoete aardappel in combinatie met de koude en frisse zure room is hemels! Zeker met koriander, knoflook en limoensap erdoor.

Het maken van de gepofte zoete aardappel is helemaal niet moeilijk, maar het duurt wel even. De aardappels moeten namelijk een uur de oven in om goed te garen. Het is dus geen last-minute receptje, maar echt iets voor wanneer je tijd hebt. Serveer hem dan met een een lekkere salade, of met bijvoorbeeld een steak! Dat gaat erg goed samen.

Dit gerecht is voor 4 personen.
De kooktijd bedraagt 1 uur.

Dit heb je nodig voor de gepofte zoete aardappel:

  • Voor de aardappelen:
  • 4 zoete aardappelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder
  • Een snufje gemalen chili vlokken
  • Een snufje knoflookpoeder
  • Voor de zure room topping:
  • 250 gram zure room
  • Een handje koriander (ongeveer 5 gram) + extra als topping
  • 1 teen knoflook
  • 1 klein snufje gemalen chili vlokken
  • 1 theelepel vers limoensap
  • Flink wat peper en zout

Ook nodig: aluminiumfolie

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Zo maak je de gepofte zoete aardappel

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Was de aardappelen goed af en prik dan met een vork gaten op verschillende plekken in de aardappel. Op deze manier kan hij zijn stoom kwijt. Doe je dit niet dan kan hij ontploffen in de oven.
  3. Leg 4 stukken aluminiumfolie klaar, groot genoeg om de hele aardappel in de verpakken. Leg een aardappel in het midden van elk vel.
  4. Mix de olijfolie met het gerookte paprikapoeder en wrijf de aardappel ermee in. Heb je een bakkwastje, dan kun je die hier handig voor gebruiken.
  5. Verpak de aardappel in het folie, zodat de aardappel compleet bedekt is.
  6. Bak de in folie verpakte aardappels in de oven op een rooster in 1 uur af, totdat ze mooi zacht zijn.
  7. Snijd ondertussen de verse koriander fijn en pers de knoflook. Meng de zure room in een kommetje met een vork samen met de koriander, knoflook, het limoensap en de peper en zout door elkaar. Proef goed, het is lekker om flink wat peper en zout toe te voegen.
  8. Haal de aardappelen uit de oven, verwijder de folie en leg ze op een mooi bord. Snijd de aardappelen aan de bovenkant open (horizontaal en verticaal zoals een + teken is het handigst) en lepel de zure room er op/in. Serveer direct!

Heb je na het eten nog een aardappel over? Wikkel hem dan weer in aluminiumfolie, bewaar hem in de koelkast en bak hem de volgende dag 15 minuten af op 220 graden. Dan smaakt hij nog net zo lekker!

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Sommige mensen vinden koriander naar zeep smaken! Behoor je tot de groep mensen die koriander niet lekker vind? Vervang het dan door peterselie, ook lekker! Maar niet zo lekker als koriander. 😉

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Meer gezonde maaltijd inspiratie? Wat dacht je van aardappeltjes met schil uit de oven en slanke avocado dip. Of, ook van aardappel gemaakt, deze heerlijke gnocchi met rucolapesto en geroosterde paprika.

Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander

Summary
recipe image
Recipe Name
Gepofte zoete aardappel met zure room en koriander
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

13 Comments

  1. Ziet er lekker uit! Maar ook ik ben zo’n “zeepsmaak koriander proever” dus zou dan dus peterselie gebruiken. Wat zijn die rode sliertjes, biet?? Past er goed bij qua kleur!

  2. Ik heb nog nooit zoete aardappel klaargemaakt! Ziet er erg lekker uit. Smakelijk uitziende foto’s, ook! Ik vind trouwens niet dat koriander naar zeep smaakt, maar echt lékker vind ik het ook niet, haha!

  3. Oh heerlijk! Nu wil ik dit vanavond gelijk maken!

  4. Hmm dat ziet er overheerlijk uit. Ik denk er aan om dit volgende week op ons menu te plaatsen.

  5. Heerlijk recept, vooral met dit warme weer is de frisse saus erg lekker. Mooie foto’s maak je ook!

  6. Dat ziet er uit als feestje op het bord, koriander is altijd een goed idee voor de speciale bite, nice

  7. Hmmm, het water loopt me in de mond. Wat ziet dat er lekker uit!

  8. Dat ziet er lekker uit! Ik maak eigenlijk nooit gepofte aardappel, zit niet in mijn systeem ofzo maar ik vind het wel erg lekker. Dit recept ga ik onthouden.

  9. Ik vind gepofte aardappels ook zo lekker. Alleen de koriander laat ik weg

  10. wat een mooie foto’s! lijkt me enorm lekker behalve de koriander dan, dat vind ik echt enorm vies haha

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*