geboorte cupcakes met muisjes

Geboorte cupcakes met muisjes

Hoera, mijn zoontje Sam is geboren! 🙂 Omdat te vieren maakte ik voor het kraambezoek deze feestelijke mini cupcakes. Een lekker alternatief voor iedereen die niet zo’n fan is van beschuit met muisjes. Ook zijn deze cupcakes natuurlijk leuk om te maken voor een babyshower.

geboorte cupcakes met muisjes

Nee, voor deze cupcakes hoef je niet nog de keuken in tijdens je kraamweek! 🙂 Maak ze gewoon lekker 2 a 3 maanden van tevoren en vries ze in. Yep, je kunt de cupcakes volledig invriezen, inclusief de frosting en de muisjes. Omdat het mini cupcakes zijn passen ze vrij makkelijk in een bewaardoosje in de diepvries. Ideaal!

Een ander mooi voordeel aan deze ingevroren mini cupcakes? Ze zijn razendsnel ontdooit: binnen 20 minuten. Dus ook al is je bezoek al onderweg, geen nood, je hebt nog tijd. Zelfs als je wil dat ze maar een half uurtje blijven zijn ze nog op tijd klaar. 😉

Ik heb gekozen voor chocolade cupcakes want daar wordt iedereen blij van toch? En ik vond dat de frosting met muisjes echt goed afsteekt op het donkere cakeje.

Geboorte cupcakes met muisjes

Servings

20

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

17

minutes

Ingrediënten:

  • Voor de mini chocolade cupcakes:
  • 120 gram suiker

  • 65 gram bloem

  • 60 ml halfvolle melk

  • 50 ml neutrale olie (ik gebruik rijstolie)

  • 40 gram zure room

  • 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • 25 gram cacao

  • 30 gram melkchocolade

  • 1 ei + 1 eierdooier

  • 2 theelepels vanille extract

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Een halve theelepel zout

  • Voor de botercreme frosting:
  • 175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 175 gram poedersuiker

  • 2 theelepels vanille extract

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet een mini cupcake bakvorm klaar met daarin papieren mini cupcake vormpjes.
  • Zeef in een kom de bloem, het cacaopoeder, zout en de baking soda bij elkaar. Roer even met een garde om alles te combineren.
  • Plaats in een aparte kom de boter en suiker. Mix met een elektrische mixer goed door elkaar, tot een romig geheel.
  • Smelt de chocolade (in een steelpan op laag vuur of de magnetron) en laat het lichtjes afkoelen. Mix het door het boter-suiker mengsel.
  • Voeg dan één voor één het ei en eierdooier erdoor, en mix na elk ei het beslag kort door elkaar tot het ei volledig is opgenomen.
  • Mix dan de olie, de zure room en het vanille extract er kort doorheen.
  • Voeg in delen het bloem-cacao mengsel en de melk toe. Mix het om en om kort door het beslag op lage snelheid. Let op dat je in dit stadium niet te lang mixt; je cupcake kan dan zijn smeuïgheid verliezen. Stop direct met mixen wanneer de bloem is opgenomen.
  • Verdeel het beslag over de mini cupcake vormpjes. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven, voor 15 – 17 minuten. Check met een satéprikker of de cupcakes gaar zijn. Komt de prikker schoon uit de cupcakes? Dan zijn ze gaar. Kleeft er nog een beetje beslag aan? Bak ze dan 2 minuten langer en test opnieuw. Haal de cupcakes uit de bakvorm en laat ze afkoelen op een rekje.
  • Frosting: Begin met de frosting door de boter in een minuut romig te mixen. Voeg daarna de poedersuiker en het vanille extract toe en mix alles op hoge snelheid voor minimaal 8 minuten. Door lang te mixen klop je de botercrème lekker luchtig; dit maakt hem veel smaakvoller en niet zo zwaar op de maag. Echt doen dus! 🙂
  • Wacht tot de cupcakes volledig af zijn gekoeld voordat je de frosting erop spuit. Ik maakte deze met de wilton spuitmond nr. 1M. Sprinkel als laatste de muisjes erover.
  • INVRIESTIPS: Vries de cupcakes zo snel mogelijk in. Dit kan in een afgesloten en vriezerbestendig (tupperware) doosje of zo’n glazen ovenschaal met deksel. Haal de cupcakes zo’n 20 minuten voor het serveren uit de vriezer en ontdooi ze op kamertemperatuur.

Opmerkingen & tips:

  • Het kan altijd zijn dat je wat frosting overhoud of juist iets te kort komt, afhankelijk van hoe groot je de toeven spuit.

Comments are closed.