Oeh la la! Ze zijn van binnen stevig maar zacht, en van buiten hebben ze een knapperige, brosse bite: deze engelse scones met clotted cream zijn perfectie! 🙂 Serveer ze met jam voor een heerlijke high tea, brunch of lunch.
En ook mooi meegenomen: dit scones recept is ook nog eens erg eenvoudig te maken. De keukenmachine doet de helft van het werk voor je! Bij de scones serveer ik een heerlijk romige clotted cream. Niet helemaal volgens de traditionele werkwijze, maar net zo lekker en een flink stuk sneller.
Hoe maak je clotted cream? + alternatief
Traditionele, échte clotted cream wordt gemaakt van het engelse ‘double cream’: slagroom met een extra hoog vetpercentage. Het maken van de traditionele clotted cream is niet moeilijk, maar kost wel erg veel tijd: de room moet maarliefst 12(!) uur in de oven, om vervolgens nog eens 8 uur af te koelen. Daarna kun je de ingedikte room die zich scheidt van de vloeibare room uit de ovenschaal scheppen.
Nét iets te veel werk, dacht ik zo. 🙂 Gelukkig heb ik een heerlijk alternatief gevonden wat je slechts 1 minuut van je tijd zal kosten. Met mascarpone, roomkaas en wat poedersuiker maak je namelijk een alternatieve versie op clotted cream die maar moeilijk van echt te onderscheiden is.
Dit heb je nodig voor scones met clotted cream:
- Voor de scones:
- 500 gram bloem
- 120 gram koude roomboter
- 260 ml volle melk + een klein beetje extra voor het bestrijken.
- 100 gram rozijnen
- 80 gram suiker
- 16 gram bakpoeder (1 zakje, dr. oetker)
- 1 theelepel vanille extract
- Een snufje zout
- Voor de clotted cream:
- 80 gram roomkaas
- 80 gram mascarpone
- 30 gram poedersuiker

Scones recept
Zo maak je de clotted cream
- Klop de roomkaas, mascarpone en de poedersuiker met een vork door elkaar tot een egale massa.
Bewaar de clotted cream afgedekt in de koelkast. Maak hem pas vlak voor het serveren klaar voor het lekkerste resultaat.
Yummm! Zien ze er niet verleidelijk uit? Zoek je meer inspiratie voor een high tea of een zoete lunch of traktatie? Kijk dan ook eens naar deze chocolade koek- en pindarotsjes, deze vrolijke roze koeken met frambozenglazuur zonder kunstmatige kleurstoffen, of een van mijn favorieten: heerlijk knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen.
Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀
Pingback: Muntthee! Alles over deze gezonde en verse thee - Foodie Feest
Ik wil je weer even een compliment geven voor je prachtige foto’s! Zo mooi. De scones zelf lijken mij ook heerlijk en brengen mij weer even terug naar hartje Londen!
Dankjewel! 😊
Ziet er weer heerlijk uit!
-xx Daisy
Ze lijken mij heerlijk! Deze probeer ik zeker een uit want mijn kids zijn heuse fan van scones :D.
Mmm lekker! En wat een prachtige foto’s heb je gemaakt 😀
Give me, give me! Dit ziet er heerlijk uit!
Oh heerlijk! Ben dol op scones. En wat maak je een prachtige fotos
Ziet er heerlijk uit. Ik bewaar het receptje even voor later.
Ik eet graag scones naar heb ze nog nooit zelf gemaakt. Prachtige foto’s heb je van dit receptje gemaakt
Dit ziet er echt heerlijk uit! Nog nooit op en dus ook nog nooit zelf geprobeerd, maar ga het recept wel even opslaan!