engelse scones met clotted cream recept

Engelse scones met clotted cream

engelse scones met clotted cream recept

Oeh la la! Ze zijn van binnen stevig maar zacht, en van buiten hebben ze een knapperige, brosse bite: deze engelse scones zijn perfectie! 🙂 Serveer ze met clotted cream en een likje jam voor een heerlijke high tea, brunch of lunch.

En ook mooi meegenomen: dit scones recept is ook nog eens erg eenvoudig te maken. De keukenmachine doet de helft van het werk voor je! Bij de scones serveer ik een heerlijk romige clotted cream. Niet helemaal volgens de traditionele werkwijze, maar net zo lekker en een flink stuk sneller.

Hoe maak je clotted cream? + alternatief
Traditionele, échte clotted cream wordt gemaakt van het engelse ‘double cream’: slagroom met een extra hoog vetpercentage. Het maken van de traditionele clotted cream is niet moeilijk, maar kost wel erg veel tijd: de room moet maarliefst 12(!) uur in de oven, om vervolgens nog eens 8 uur af te koelen. Daarna kun je de ingedikte room die zich scheidt van de vloeibare room uit de ovenschaal scheppen.

Nét iets te veel werk, dacht ik zo. 🙂 Gelukkig heb ik een heerlijk alternatief gevonden wat je slechts 1 minuut van je tijd zal kosten. Met mascarpone, roomkaas en wat poedersuiker maak je namelijk een alternatieve versie op clotted cream die maar moeilijk van echt te onderscheiden is.

Dit heb je nodig:

  • Voor de scones:
  • 500 gram bloem
  •  120 gram koude roomboter
  •  260 ml volle melk + een klein beetje extra voor het bestrijken.
  •  100 gram rozijnen
  •  80 gram suiker
  •  16 gram bakpoeder (1 zakje, dr. oetker)
  •  1 theelepel vanille extract
  •  Een snufje zout
  •  Voor de clotted cream:
  •  80 gram roomkaas
  •  80 gram mascarpone
  •  30 gram poedersuiker


engelse scones met clotted cream recept

Het recept voor engelse scones

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  2. Plaats de rozijnen in een kom heet water, en laat ze 15 minuten wellen. Giet ze daarna af en laat ze goed uitlekken (om te voorkomen dat er teveel vocht in het deeg komt).
  3. Snijd de koude boter in kleine blokjes en plaats deze samen met de bloem, het bakpoeder, zout en de suiker in de keukenmachine. Mix dan alle ingrediënten kort (in een aantal seconden) tot een kruimelig geheel.
  4. Plaats het mengsel in een beslagkom en voeg de melk, het vanille extract en de uitgelekte rozijnen toe.
  5. Kneed alles zachtjes bij elkaar tot een stevig maar kruimelig deeg ontstaat. Het is niet erg als het deeg niet tot één deegbal vormt; de kruimeligheid geeft de scone juist zijn brosse structuur.
  6. Maak van het deeg 15 balletjes en druk deze met je handen lichtjes plat.
  7. Leg de scones op de met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met een bakkwastje lichtjes met melk.
  8. Bak de scones in je voorverwarmde oven op 200 graden, voor 13 tot 15 minuten.

 

Zo maak je de clotted cream

  1. Klop de roomkaas, mascarpone en de poedersuiker met een vork door elkaar tot een egale massa.

Bewaar de clotted cream afgedekt in de koelkast. Maak hem pas vlak voor het serveren klaar voor het lekkerste resultaat.

engelse scones met clotted cream recept

Yummm! Zijn ze er niet verleidelijk uit? Zoek je meer inspiratie voor een high tea of een zoete lunch of traktatie? Kijk dan ook eens naar deze chocolade koek- en pindarotsjes, deze vrolijke roze koeken met frambozenglazuur zonder kunstmatige kleurstoffen, of een van mijn favorieten: heerlijk knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen.

engelse scones met clotted cream recept

engelse scones met clotted cream

 

Summary
recipe image
Recipe Name
Engelse scones met clotted cream
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

7 Comments

  1. Pingback: Muntthee! Alles over deze gezonde en verse thee - Foodie Feest

  2. Ik wil je weer even een compliment geven voor je prachtige foto’s! Zo mooi. De scones zelf lijken mij ook heerlijk en brengen mij weer even terug naar hartje Londen!

  3. Ziet er weer heerlijk uit!

    -xx Daisy

  4. Ze lijken mij heerlijk! Deze probeer ik zeker een uit want mijn kids zijn heuse fan van scones :D.

  5. Mmm lekker! En wat een prachtige foto’s heb je gemaakt 😀

  6. Give me, give me! Dit ziet er heerlijk uit!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*