cupcakes met rood fruit frosting

Cupcakes met rood fruit frosting

Een luchtig vanille cupcakeje met een zoete maar ook frisse cream cheese frosting bomvol fruit! Ontzettend lekker, en helemaal niet moeilijk wanneer je mijn geheime ingrediënt hoort. 🙂

Rood fruit in een frosting? Dat kan niet zomaar. Fruit bevat vrij veel water en maakt je frosting snel te vloeibaar om nog mooi op te kunnen spuiten. Hoe maakte ik dan deze frosting vraag je je af? 🙂 Heel simpel, met gevriesdroogd fruit! Even in de hakmolen tot een fijn poeder malen en door de frosting roeren. Geef mega veel smaak, een natuurlijke roze kleur, en tast de structuur van je frosting niet aan. Geniaal toch?

Gevriesdroogd fruit is online te koop, bij bepaalde speciaalzaken, maar gelukkig ook gewoon bij albert heijn! 🙂 Ik liep laatst door het ontbijtschap toen mijn oog erop viel, en zo ontstond het idee voor dit recept.

Verder deel ik mijn go-to recept voor de lekkerste vanille cupcakes, en samen met de rood fruit frosting is dit een hemelse traktatie. Garneer de cupcakes met wat eetbare bloemen voor een extra feestelijk en zomers effect.

Cupcakes met rood fruit frosting

voor

16

cupcakes
Voorbereiding

30

minutes
baktijd

20

minutes

Ingrediënten:

  • Voor de cupcakes
  • 225 gram bloem

  • 175 gram suiker

  • 130 ml melk

  • 40 ml neutrale olie (ik gebruikte rijstolie)

  • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten (wegen in vaste vorm)

  • 2 eieren

  • 50 gram zure room (als alternatief: yoghurt)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • 3 theelepels vanille extract

  • Een snufje zout

  • Voor de rood fruit frosting
  • 140 gram poedersuiker

  • 140 gram roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruik Philadelphia)

  • 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur

  • 20 a 25 gram gevriesdroogd rood fruit (zie notities hierboven)

  • 1 theelepel vanille extract

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet je cupcake bakblik klaar en zet de papieren vormpjes erin.
  • Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout bij elkaar.
  • Mix in een aparte kom de eieren en de suiker in 4 minuten tot een luchtige massa.
  • Voeg de melk, olie, gesmolten boter, zure room en vanille extract toe en roer alles met een garde kort door elkaar.
  • Voeg dan het gezeefde bloem mengsel toe en mix het met een garde kort door het beslag. Stop direct zodra de bloem is opgenomen.
  • Schep het beslag in de vormpjes en bak de cupcakes voor 18 tot 20 minuten. De cupcakes zijn klaar zodra de bovenkant lichtbruin kleurt en een cakeprikker droog uit de cakejes komt. Laat de cupcakes volledig afkoelen.
  • Mix voor de rood fruit frosting de boter en het vanille extract met de mixer tot een romige massa – zo’n 3 minuten tot de kleur minder naar geel neigt en meer naar wit. Voeg de roomkaas toe en mix door elkaar tot een romig geheel. Voeg dan in delen de poedersuiker erdoor en mix goed. Hoe langer je mixt, hoe luchtiger het wordt. Heb je een staande mixer, mix dan gerust 10 minuten lang.
  • Verpulver het gevriesdroogde rood fruit in een hakmolen of kleine keukenmachine tot poeder. Mix het met de frosting op het laatst 1 minuut mee.
  • Schep de frosting in een spuitzak met spuitmond. Ik maakte deze mooie toeven met de wilton spuitmond nr 1M. Spuit toeven op de gevulde cupcakes en decoreer ze met wat overgebleven gevriesdroogd fruit en eetbare bloemen.

Opmerkingen & tips:

  • De frosting moet genoeg zijn om elke cupcake te voorzien van een ‘medium’ toef. Wil je grote toeven zoals op mijn foto, dan heb je misschien wat meer nodig. Maar meer is niet altijd beter, aangezien frosting altijd best machtig is. 🙂
  • Serveer de cupcakes met een schoteltje en een vorkje, zo eet hij een stuk makkelijker en kan je makkelijk een hap nemen met een betere cake-frosting verhouding.
  • Omdat de frosting roomkaas bevat moet hij in de koelkast bewaard worden. Spuit bij voorkeur de toeven plas vlak voor het serveren. Of haal de cupcakes met de toeven een half uurtje voor het serveren uit de koelkast (voor de beste structuur).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*