Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Cranberry cake met sinaasappel

Een heerlijke, niet te zoete cake met frisse cranberry en een vleugje sinaasappel. Smeuïg en rijk in smaak! Deze cranberry cake is perfect als koffiecake of dessert tijdens de feestdagen.

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Dat ik dol ben op cakes en muffins is ondertussen wel duidelijk denk ik! 🙂 Voor deze cake met cranberry’s heb ik een iets andere presentatievorm gekozen zodat ik lekker veel fruit erin kon stoppen; namelijk een ronde taartvorm. En hoe leuk is het om een cake punt te kunnen serveren? Extra feestelijk dacht ik zo!

Dit is zo’n taartvorm met een uitneembare bodem, dus je kun hem heel makkelijk uit de vorm halen en aansnijden. Zelf heb ik deze versie van 24cm gebruikt.

Alternatieve bakvormen
Heb je zo’n taartvorm niet? Dan kan je hem eventueel ook in een springvorm of vierkante brownievorm maken. Dan mis je alleen wel het vrolijke golvende randje! 🙂 Kies je voor een van deze alternatieve vormen, plaats dan bakpapier in de vorm om te zorgen dat je hem er makkelijk uit kunt tillen. Bedek bij een springvorm ook de randen met papier om kleven te voorkomen.

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Dit recept maakt een cake waar je 8 punten uit kunt snijden.

Dit heb je nodig voor de cranberry cake met sinaasappel:

  • 190 gram bloem
  • 100 gram cranberry’s*
  • 175 gram suiker
  • 125 ml karnemelk
  • 40 ml neutrale olie (ik gebruikte rijstolie)
  • 50 gram ongezouten roomboter, gesmolten (wegen in vaste vorm)
  • 1 ei
  • Anderhalve eetlepel vers sinaasappelsap + 1 theelepel rasp
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel amandel extract
  • Een snufje zout

*Ik gebruikte ‘verse’ cranberry’s die ik op de fruitafdeling van de jumbo vond. Als alternatief kun je ook ingevroren cranberry’s gebruiken. Ontdooi ze dan eerst, en dep ze goed schoon en droog. Je hebt kans dat de kleur een beetje uitloopt tijdens het bakken van de cake, maar qua smaak is hij gewoon net zo lekker!

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Zo maak je de cranberry cake met sinaasappel

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de cranberry’s goed schoon en dep ze droog met een schone theedoek.
  2. Zeef in een aparte kom de bloem, bakpoeder en het zout bij elkaar.
  3. Voeg in een aparte kom de karnemelk, olie, gesmolten boter, suiker, ei, sinaasappelsap en amandel extract toe en roer alles met een garde kort door elkaar.
  4. Voeg dan het gezeefde bloem mengsel toe en mix het met een garde kort door het beslag. Stop direct zodra de bloem is opgenomen.
  5. Vet je taartvorm in met boter, en sprenkel er wat bloem over. Tik op de vorm terwijl je hem schuin houd om de gehele vorm te voorzien van een laagje bloem. Zo voorkom je dat de cake aan de randen blijft plakken.
  6. Schep het beslag in de taartvorm, smeer het uit tot er een egale laag ontstaat en verdeel de cranberry’s erover. Je hoeft ze niet in het beslag te duwen; leg ze er gewoon losjes op.
  7. Bak de cake in de oven op 180 graden, voor 18 tot 20 minuten. Bij voorkeur zo laag mogelijk in de oven plaatsen. De cake is klaar zodra de bovenkant lichtbruin kleurt en een cakeprikker droog uit de cake komt.
  8. Laat de cranberry cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en aansnijdt.

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Meer lekkere cakes maken? Met hetzelfde basisrecept maak je ook deze heerlijke bananen muffins met pecan en kaneel én deze lekkere bananen muffins met pecan en kaneel. Liever iets gezonder? Probeer dan eens mijn recept voor healthy bananenbrood met griekse yoghurt en sinaasappel. 🙂

Cranberry cake met sinaasappel - een recept van de Foodie Feest blog!

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

13 Comments

  1. Ik vind het zo bijzonder dat er karnemelk in moet. Wat is daarvan het effect?

    • Een ingewikkeld verhaal, maar het komt er op neer dat het zure uit de karnemelk een reactie aangaat met de andere ingrediënten waardoor je een luchtiger en smeuïger resultaat krijgt, en zeker geen droge taaie cake 🙂 Bakken is scheikunde haha!

  2. oe dat ziet er heel lekker uit! ik ga deze onthouden en misschien binnenkort wel maken!

  3. Klinkt heerlijk! Dat golvende randje maakt hem inderdaad helemaal af.

  4. Deze ziet er lekker feestelijk uit, ga ik eens proberen tijdens de feestdagen!

  5. Mieke | mieksmind

    Leuk nagerecht voor kerst met een lekker sausje er bij! ik ben niet dol op cranberrys dus ik zou het eerder met een ander fruit maken.

  6. Dat ziet er superlekker uit! Ik zou graag eens komen proeven

  7. Oeh wauw dat ziet er erg zo mooi en lekker uit !

  8. Deze cranberry kan zo in een magazine of zelfs een kookboek als je het mij vraag. Wat een heerlijkheid om te zien. Laat staan hoe lekker die zal smaken… yum!

  9. Die ziet er lekker uit zeg!! En inderdaad bijzonder die karnemelk. Heb het nog nooit in een recept gebruikt eigenlijk.

  10. Looking soo beautiful

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*