Citroen- & limoentaart met een lemoncurd basis

Citroen- & limoentaart

Citroen- & limoentaart met een lemoncurd basis

Ik ben dol op citroenen en limoenen! Ze zijn zo lekker veelzijdig. Heerlijk in hartige gerechten, maar ook goddelijk in zoete gebakjes. En zeker ook in dit taartje, waarin ik citroen en limoen combineer voor een lekker fris zomers gebakje.

Dit heb je nodig voor de citroen- & limoentaart:

 • Voor de koekjesbodem:
 • 325 gram verkade vanille koekjes*
 • 120 gram ongezouten roomboter
 • 1 eetlepel witte basterdsuiker
 • Voor de vulling:
 • 2 grote eieren + 2 extra dooiers
 • 170 gram suiker
 • 1 eetlepel citroenrasp
 • 50 ml versgeperst citroensap
 • 50 ml versgeperst limoensap
 • 2 eetlepels slagroom
 • 120 gram ongezouten roomboter

* Dat zijn deze koekjes met vanille crème ertussen.
Citroen- & limoentaart met een lemoncurd basis

Zo maak je de citroen- limoentaart:

 1. Zet je taartvorm klaar. Ik gebruik een taartvorm met uitneembare bodem, zodat de koekjesbodem er straks makkelijk uit komt. Gebruik je een andere taartvorm, dan is het slim om een bakpapiertje op de bodem te leggen.
 2. Vermaal de koekjes in de keukenmachine tot kruimels. Smelt de boter (in de magnetron voor 30 seconden per keer of in een steelpannetje op laag vuur) en roer deze samen met de basterdsuiker door de kruimels heen. Spreid dan het kruimel mengsel uit over de taartvorm. Druk de bodem met een plat glas of de bolle kant van een lepel goed aan, en bedek ook de randen met een kruimellaagje.
 3. De citroen/limoenvulling gaan we volgens de au-bain-marie methode klaarmaken. Zet 2 pannen klaar: een grote, en een iets kleinere pan die in de grote pan past. Schenk een laagje water in de grote pan, maar zorg dat het water de kleinere pan niet raakt. Plaats alle ingrediënten behalve de boter in de kleinere pan, en zet deze in de grote pan op laag vuur.
 4. Roer de ingrediënten met een garde goed door elkaar, en blijf goed doorroeren tot de vulling in een dikke massa verandert. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Met een houten lepel gedipt in de vulling kun je controleren of hij klaar is: zodra je met je vinger een streep door de vulling trekt mag hij niet druppelen. Is je vulling nog niet klaar, zet dan het vuur wat hoger en blijf roeren totdat hij wel indikt.
 5. Haal de vulling zodra hij klaar is van het vuur, en roer de blokjes roomboter er beetje bij beetje doorheen. Omdat de vulling nog warm is zullen de boterblokjes door middel van stevig roeren prima smelten en de vulling extra romig maken.
 6. Giet de vulling hierna in de koekjesbodem en laat de taart afkoelen. Plaats hem daarna in de koelkast en laat hem hier minimaal 4 uur stevig worden voordat je hem aansnijdt.

Geniet van je heerlijke friszoete citroen limoentaart! 🙂

[ad-snippet ad-snippet=””]

Citroen- & limoentaart met een lemoncurd basis

Ik ben dol op het zuurtje uit citroen. Maar vertrekt jouw gezicht al bij het eten van een zuur matje, dan kun je ook gerust wat minder van het versgeperste sap toevoegen. 🙂

Citroen- & limoentaart met een lemoncurd basis

Je kan nooit genoeg recepten met citroen hebben toch? Deze citroencake met maanzaad is ook een aanrader!.

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]