Chocoladetaart met karamelstukjes

Wat is er nou lekkerder dan een groot stuk chocoladetaart? Deze taart is voorzien van 3 heerlijke lagen smeuïge taart, met daartussen een chocolade ganache botercrème. Jep, ik heb chocolade ganache en botercrème gecombineerd! 😀 Ik kan alvast verklappen; het smaakt naar chocolade truffels! Tussen elk laagje heb ik een royale hoeveelheid gezouten karamelstukjes gestrooid waardoor je bij elke hap ook iets krokants hebt. Lekkerrr 🙂

chocoladetaart

Chocoladetaart met karamelstukjes

De karamelstukjes maken we voor dit recept helemaal zelf. Het enige wat je daarvoor nodig hebt is suiker, water en een klontje boter. Zodra je de karamel gemaakt hebt laat je het eerst uitharden, waarna het in stukjes in de keukenmachine gaat. Die maalt het vervolgens tot kleine, krokante stukjes.

Zorgt voor de juiste materialen voor je chocoladetaart

Bij het maken van een laagjestaart zijn de juiste materialen ontzettend belangrijk! Het beste kun je gebruik maken van aluminium bakvormen, van 15 centimeter. Dus geen springvorm maar een gewone cakevorm van stevig aluminium. Hierdoor krijg je mooie rechte randen. Het aluminium geleidt de warmte ook goed, waardoor je zeker weet dat de taart goed en evenredig bakt. Heb je zo’n pan nou niet? Dan kan een springvorm zeker wel een prima alternatief zijn. Het kan dan dus alleen zo zijn dat de zijkanten minder mooi worden. De smaak blijft natuurlijk wel net zo lekker. 🙂

Het makkelijkste is ook om – voor 3 lagen – met 3 bakvormen te werken. Heb je er maar 1 in je bezit? Dan is het handig om het beslag even te wegen, door 3 te delen, en dan steeds 1/3e deel te bakken.

Ik krijg ook wel eens de vraag of je het complete beslag niet in één vorm kan afbakken. Helaas kan dat niet! Door de grote hoeveelheid beslag kan de binnenkant dan niet goed gaar worden. Je eindigt dan met een zeer krokante buitenkant en een half-gare binnenkant. Dat zou zonde zijn toch. 🙂

Informatie over dit recept

Deze chocoladetaart is voor 6 tot 8 personen.
Je hebt een bakvorm met een diameter van 15 centimeter nodig.

Het maken van de karamelstukjes kan best lastig zijn; deze stap kun je natuurlijk ook gewoon skippen! Of wat meer suiker en boter inslaan zodat je het eventueel over kan doen. Bij mij ging het ook niet helemaal lekker de eerste keer, omdat ik de verkeerde pan gebruikte.

Met ditzelfde recept kun je ook overheerlijke cupcakes maken! Klik hier voor het recept.

chocoladetaart ingrediënten:

  • 300 gram suiker
  • 165 gram bloem
  • 150 ml halfvolle melk
  • 125 ml neutrale olie (ik gebruik rijstolie)
  • 100 gram zure room
  • 75 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 65 gram cacao
  • 75 gram melkchocolade
  • 2 ei + 2 eierdooier
  • 3 theelepels vanille extract
  • 2,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel zout

Ook nodig: extra boter, bloem en cacao om de bakvormen in te vetten.

ingrediënten voor de chocoladecrème

  • 150 gram melkchocolade
  • 150 ml slagroom
  • 175 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 100 gram poedersuiker

ingrediënten voor de karamel stukjes

  • 250 gram suiker
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • Een snuf zout

De karamelstukjes zijn dus optioneel! 🙂 Zonder de karamel is de taart ook érg lekker.

chocoladetaart recept

De taart bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zeef in een kom de bloem, het cacaopoeder, zout en de baking soda bij elkaar. Roer even met een garde om alles te combineren.
  3. Plaats in een aparte kom de boter en suiker. Mix met een elektrische mixer goed door elkaar.
  4. Smelt de chocolade (in een steelpan op laag vuur of de magnetron) en laat het licht afkoelen. Giet het bij je boter-suiker mengsel en mix het er doorheen.
  5. Voeg dan één voor één de eieren en eierdooiers erdoor, en mix na elk ei het beslag kort door elkaar tot het ei volledig is opgenomen.
  6. Mix dan de olie, de zure room en het vanille extract er kort doorheen.
  7. Voeg in delen het bloem-cacao mengsel en de melk toe. Mix het om en om kort door het beslag op lage snelheid. Let op dat je in dit stadium niet te lang mixt; je taart kan dan zijn smeuïgheid verliezen. Stop direct met mixen wanneer de bloem is opgenomen.
  8. Zet je bakvormen klaar. Wrijf ze in met roomboter totdat de vorm compleet bedekt is met een dun laagje boter. Zowel de onderkant als de randen. Meng 2 eetlepels bloem met 1 eetlepel cacao en roer door elkaar. Verdeel het mengsel over de 3 vormen. Schud, kantel en tik de vorm tot het laagje met bloem de pan helemaal bedekt. Houd hem dan ondersteboven en tik op de onderkant om de restjes eruit te krijgen.
  9. Verdeel het beslag over de 3 geprepareerde bakvormen. Als je maar 1 vorm hebt kun je het beslag afwegen, door 3 delen, en dan 3 keer 1/3e deel van het beslag afbakken.
  10. Bak de taarten in 30 tot 33 minuten gaar, op 180 graden. Test met een satéprikker of hij gaar is. Kleeft er nog wat deeg aan de prikker, bak hem dan nog iets langer.
  11. Laat de cakes 5 minuten in de pan afkoelen en haal ze er daarna uit. Dit doe je door een bord op de bovenkant te plaatsen en hem om te draaien. Als je de bakvormen goed hebt ingevet en met bloem hebt bestuift dan kun je de vorm zó optillen. Laat de cakes volledig afkoelen op een rekje.

De karamelstukjes maken:

  1. Plaats de suiker in een ruime pan, samen met 50ml water. Het liefst een pan met een dikke bodem die goed hitte geleid.
  2. Laat de pan op middelhoog vuur staan om te karameliseren. De karamel zal flink gaan bubbelen. Zorg dat je absoluut niet roert – totdat de suiker lichtbruin begint te kleuren en je minder bubbels ziet. Roer de karamel dan een keer goed door. Check de kleur: is je karamel nog zeer licht van kleur, laat hem dan nog even verder karameliseren. Is je karamel middenbruin van kleur, dan is hij goed.
  3. Haal vanaf dat moment de pan van het vuur en roer beetje bij beetje wat van de boter erdoor, gevolgd door het zout. Blijf goed roeren.
  4. Giet de karamel op een vel bakpapier (pas op; het is ontzettend heet) en spreid het uit tot een dunne laag. Laat het uitharden.
  5. Na een half uur is je karamel goed uitgehard. Breek het in stukken en plaats in de keukenmachine. Maal met behulp van de pulse knop de karamel tot kleine stukjes.

chocoladetaart recept

De chocoladecrème maken:

Directions

  1. Mix de boter met de mixer tot een romige massa – zo’n 3 minuten tot de kleur minder naar geel neigt en meer naar wit. Voeg dan in delen de poedersuiker erdoor en mix goed.
  2. Hak de chocolade in stukjes en plaats ze in een aparte kom.
  3. Verwarm de slagroom in een steelpannetje. Haal het van het vuur wanneer het nét begint te koken en giet het over de chocoladestukjes. Nog niet roeren! Dek de kom af met bijvoorbeeld een bord en laat het 4 minuten zo staan. Roer het daarna goed door tot alles goed gemengd is. Laat de ganache 10 minuten afkoelen tot hij lauw is.
  4. Mix beetje bij beetje de afgekoelde ganache door de botercrème tot alles is opgenomen en je een fluweelzachte chocolade crème hebt. Is je chocoladecreme aan de zachte kant, zet hem dan een half uurtje in de koelkast voordat je het op de taart gaat smeren.

De chocoladetaart in elkaar zetten:

Directions

  1. Kies een mooi bord of taartplateau waar je de taart op wil serveren. Smeer een klein dotje van de chocoladecrème in het midden van je bord, om te zorgen dat je cake beter op zijn plek blijft.
  2. Leg daarop de eerste taartlaag. Heb je een ‘bolling’ op je taartlagen, snijd deze er dan af met een scherp mes tot je een vlak en plat oppervlak hebt. Bestrijk de bovenkant met een royale laag chocoladecreme. Verder daarover een deel van de karamel stukjes.
  3. Plaats voorzichtig de tweede taartlaag erop, en bestrijk weer met chocoladecrème en karamel. Hetzelfde doe je bij de laatste laag. De bovenkant mag ook worden voorzien van een lekkere laag crème en karamel.
  4. Je kunt de taart direct serveren, maar het is beter om hem nog even een uurtje (of langer) in de koelkast te zetten totdat de chocolade crème lekker stevig is. Het liefst bewaar je de taart in de koelkast onder een taartplateau, of (losjes) afgedekt met folie.

chocoladetaart met karamel

Chocoladetaart blijft natuurlijk een van mijn favorieten, maar ik heb ook nog een aantal andere lekkere taart recepten voor je! Deze carrot cake met roomkaas frosting is ook echt een aanrader. Of wat dacht je van chocolade cheesecake?

Decoratie vlaggetjes op de taart
Ik besloot om mijn taart nog wat extra feestelijkheid mee te geven met een vlaggetjes lijn! Steek hiervoor 2 satéprikkers een beetje schuin in de taart, en knoop een touwtje aan beide stokjes vast. Vouw vervolgens een stukje feestelijk papier dubbel, en knip er een driehoek uit. Zorgt dat de bovenkant van de driehoek de kant is van de vouw. Je kunt op die manier de vlaggetjes makkelijk op de lijn hangen, en ze met een beetje lijm ertussen vastklemmen.

chocoladetaart maken 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
Chocoladetaart met karamelstukjes
Article Name
Chocoladetaart met karamelstukjes
Description
Chocoladetaart! Zeg daar maar eens nee tegen. Dit recept maakt een heerlijk smeuïge chocoladetaart, afgemaakt met krokante karamelstukjes. Yum!

11 Comments

  1. Wat een mooie én vooral feestelijke taart. Als ik deze aan mijn vriend laat zien mag ik hem denk ik gelijk gaan maken haha!

  2. Deze taart ziet er heerlijk uit en zo te lezen is het ook niet zo moeilijk te maken. Toch eens proberen.

  3. De taart ziet er geweldig uit! Ik ben meestal wel te lui om zo meerdere lagen te maken.
    Ik wist niet dat je zo ook zelf karamel kunt maken. Mezelf kennende wordt dat dan wel een grote plakkerige boel. 😉

  4. Wat een feestelijke taart zeg. Ik ben bang dat als thuis dit recept is geproefd, ik hem non-stop moet gaan maken. Maar dan ga ik wel voor de variant met 1 of twee lagen. Iets minder werk, maar de smaak zou hetzelfde moeten zijn niet waar?

  5. Juliette - Strongbody.nl

    Wat ziet het er mooi uit! Prachtige foto’s ook! En zo te zien ook erg lekker. Yummy!

  6. Mieke van der Sande

    Dit ziet er goed uit! Die had je wel voor mijn verjaardag afgelopen weekend mogen maken hihi! Ik ben dolllll op chocolade

  7. Wat ziet de taart er feestelijk uit! Ben heel benieuwd naar de smaak

  8. Pingback: Chocolade cupcakes met oreo botercrème – Foodie Feest

  9. omg wat ziet dit er heerlijk uit! Ga hem onthouden voor september als ik jarig ben, voel me nu al dikker worden, maar ach je leeft maar 1 x hé daar moet je van genieten 🙂

  10. Pingback: Red velvet taart met roomkaas frosting – Recept van Foodie Feest

  11. graag sites en blogs zoals die van jou, die me inspiratie geven of nieuwe ideeen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*