chocolademousse met frambozen

Chocolademousse met frambozen

Verleiding in een potje! ๐Ÿ™‚ Deze heerlijke chocolademousse met frambozen is ontzettend romig maar ook lekker fris en fruitig.

Dit romantische toetje bestaat uit 3 laagjes. De bodem is gemaakt van sprits koekjes, die je niet al te fijn verkruimelt. En paar koekstukjes in plaats van fijne kruimels is extra lekker.

De chocolademousse is een mengsel van gesmolten chocolade en verse slagroom, die je samen mixt. Schrik niet als je mengsel erg vloeibaar lijkt; in de koelkast stijft het gewoon goed op! ๐Ÿ™‚

De bovenste laag bestaat uit verse framboos met geleisuiker. De gelei is op basis van pectine (een stofje uit fruit) en is helemaal gelatinevrij. Dus ook 100% geschikt voor vegetariรซrs. ๐Ÿ™‚

En nog even een side note: deze chocolademousse met frambozen is heerlijk romig, maar dat maakt hem ook best zwaar. Het is dus geen ‘luchtig toetje’ en van dit potje zul je dan ook goed vol zitten haha! ๐Ÿ˜€

Chocolademousse met frambozen en sprits bodem

voor

2

personen
Bereidingstijd:

45

minutes

Een heerlijk dessert in een glaasje voor chocolade lovers. Met een mousse gemaakt van gesmolten chocolade en verse slagroom, en een heerlijk fris en fruitige frambozenlaag bovenop.

Ingrediรซnten:

  • Voor de bodem
  • 3 spritsen

  • 15 g ongezouten roomboter

  • een snufje zout

  • Voor de chocolademousse
  • 100 ml verse slagroom

  • 100 g pure chocolade 50% of 70% cacao

  • ยฝ tl vanille-extract

  • ยฝ tl instant koffiepoeder

  • Voor de frambozenlaag
  • 100 g frambozen + extra om te garneren

  • 50 g geleisuiker speciaal (bijv. van Van Gilse)

  • 40 ml verse slagroom

Zo maak je het:

  • Vermaal voor de bodem de spritsen tot grove kruimels met bijvoorbeeld een houten lepel of een deegroller. Smelt de boter met een snufje zout in een steelpan op laag vuur tot het lichtbruin kleurt en roer hem door de koekkruimels heen. Verdeel de koekkruimels over de bodem van 2 glaasjes. Aandrukken zoals bij een taartbodem hoeft niet.
  • Klop voor de chocolademousse de slagroom stijf. Smelt de chocolade au bain-marie en laat het lichtjes afkoelen (niet te lang, want de chocolade stolt snel). Roer de gesmolten chocolade door de slagroom tot alles รฉรฉn geheel vormt. Tijdens het roeren zal het mengsel vrij vloeibaar worden, dit is niet erg. Meng als laatste het vanille-extract en het koffiepoeder erdoorheen en schep het mengsel in de glaasjes.
  • Laat de chocolademousse afgedekt in de koelkast opstijven, minimaal 4 uur maar het liefst een hele nacht.
  • Breng voor de frambozenlaag de frambozen samen met 100 ml water in een sauspan aan de kook. Laat het ca. 15 minuten doorkoken tot de frambozen kapot koken. Giet het mengsel door een zeef zodat de pitjes achterblijven en breng het sap dat overblijft weer aan de kook. Roer de geleisuiker erdoor en laat het geheel nog ca. 1 minuut doorkoken. Zet het vuur uit, roer de verse slagroom erdoor en laat afkoelen.
  • Giet de frambozengelei bovenop de chocolademousse en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast. Serveer de mousse met verse frambozen als topping.

Dit recept maakte ik vorig jaar speciaal voor Foodies Magazine! ๐Ÿ™‚ Superleuk, want hij heeft echt in de februari editie van het tijdschrift mogen shinen.

En wist je dat je je helemaal niet zo guilty hoeft te voelen na het eten van dit lekkere dessert? Chocolade is namelijk best gezond hihi. En af en toe moet je jezelf gewoon verwennen toch? Het eten van dit toetje is ook hรฉรฉl goed voor je humeur. ๐Ÿ™‚

mousse van chocolade

Meer lekkere mousses uitproberen? Snap ik! Kijk eens naar deze lekkere recepten:

Witte chocolade mousse potjes met mango

Snelle aardbeienmousse van 2 ingrediรซnten

Chocolademousse taart met sinaasappel

Ferrero Rocher taart

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*