chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel

Chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel

chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel

Dit zijn niet zomaar chocolade koekjes; dit zijn koekjes met gesmolten chocolade door het deeg! 🙂 Daarmee krijg je heerlijke fudgy koekjes die wel wat weg hebben van een brownie. Door het beslag zitten ook nog eens stukjes chocolade én overheerlijke stukjes zelfgemaakte gezouten karamel fudge. Een echt guilty pleasure koekje!

Het maken van de gezouten karamel fudge is leuk om te doen en helemaal niet moeilijk. Het belangrijkste is om de kooktijd goed bij te houden, omdat de karamel anders té hard kan worden. Dus houd je timer gereed. 🙂

Met dit recept kun je 10 koekjes maken.

Dit heb je nodig voor de chocolade koekjes:

  • Voor de chocolade koekjes
  • 250 gram bloem
  • 120 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 100 gram pure chocolade + 75 gram extra
  • 25 gram maizena
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel baking soda
  • Een snufje zout
  • Voor de gezouten karamel stukjes:
  • 60 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gram slagroom
  • Een halve tot driekwart theelepel zout

recept voor chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel. zachte fudgy koekjes die op een brownie lijken!

Zo maak je de chocolade koekjes

  1. Plaats de gezouten karamel ingrediënten in een kleine sauspan op de kleinste pit, op laag vuur. Blijf voortdurend roeren tot de randen beginnen te bubbelen. Zet vanaf het moment dat de karamel begint te pruttelen je timer op 12 minuten. Laat de karamel rustig doorpruttelen en roer af en toe om te controleren of de bodem niet aankoekt. Begint je karamel te schuimen, zet het vuur dan iets lager.
  2. Na de 12 minuten is de karamel klaar. Zet een schaaltje klaar met daarin een stukje bakpapier. Giet de karamel hierin en zet het in de koelkast zodat het snel kan uitharden.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  4. Mix de boter en de suiker (de witte suiker en de bastersuiker) en met een handmixer tot een romige massa.
  5. Smelt de chocolade en laat het iets afkoelen. Mix het door het boter/suiker mengsel.
  6. Voeg daarna één voor één het ei, de melk, het vanille extract, het zout, de maizena en de baking soda toe. Voeg als laatste beetje bij beetje de bloem toe tot er een stevig deeg ontstaat. Gebruik eventueel een houten pollepel als het mixen met de handmixer lastig wordt.
  7. Haal de inmiddels uitgeharde karamel uit het bakpapier en snijd het in kleine blokjes. Hak de 75 gram extra chocolade in kleine chunks. Roer beiden door het deeg.
  8. Kneed 10 bolletjes en druk ze lichtjes plat tot een dikke schijf. Plaats ze op de met bakpapier beklede bakplaat. De koekjes zetten iets uit dus zorg dat je rond de koekjes ongeveer 2 tot 3 centimeter afstand houd.
  9. Bak de koekjes in de voorverwarmde oven voor 12 minuten.

En mijn tip? Eet de koekjes als ze nog warm zijn! Dan zijn ze het allerlekkerst. Op een later tijdstip kun je de koekjes altijd nog even opnieuw opwarmen. Verwarm de oven dan weer voor op 200 graden en bak ze voor ongeveer 4 minuten.

Bewaar de koekjes in een afgesloten trommel. Ze zijn dan nog 3 dagen houdbaar!

chocolade brownie koekjes met pure chocolade door het deeg en stukjes gezouten karamel

Meer chocolade baksels? Kijk ook eens naar deze overheerlijke Pindakaas brownies met stukjes noot, mijn driedubbelde chocolade cheesecake, of misschien wel het allerleukste: je eigen chocoladereep maken!

brownie chocolade koekjes met salted caramel en pure chocolade

[snippet-shop snippet-shop=””]
[ad-snippet ad-snippet=””]