chocolade cupcakes

Chocolade cupcakes met oreo botercrème

Overheerlijke decadente en smeuïge chocolade cupcakes met een rijke chocoladesmaak en een heerlijke oreo botercrème! Deze cupcakes zijn onweerstaanbaar. 🙂

chocolade cupcakes

Bekijk ook mijn instructiefilmpje:

Vorige week maakte ik met bijna hetzelfde recept een heerlijke chocoladetaart, vandaag is het de beurt aan cupcakes! Deze cupcakes hebben een heerlijke chocoladesmaak en zijn vanbinnen luchtig maar smeuïg.

De lekkerste chocolade cupcakes

Ik was nooit zo’n fan van chocolade cupcakes, maar dankzij dit recept ben ik echt om! De cupcakes zijn totaal niet droog of zwaar, dankzij wat ‘geheime’ ingrediënten. 🙂 Hoe krijg je de chocolade cupcakes nou extra smeuïg? Door de toevoeging van zure room, olie en een extra eierdooier! En die rijke chocolade smaak, die krijg je door wat gesmolten chocolade door het beslag te mixen. Yum! 🙂

Chocolade en oreo is natuurlijk altijd een gouden combinatie, en als frosting/botercrème op de cupcake is het té lekker! De oreo botercrème is een mengeling van een gewone botercrème en een cream cheese frosting. De toevoeging van roomkaas maakt hem wat lichter.

chocolade cupcakes ingrediënten:

  • 120 gram suiker
  • 65 gram bloem
  • 60 ml halfvolle melk
  • 50 ml neutrale olie (ik gebruik rijstolie)
  • 40 gram zure room
  • 30 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 25 gram cacao
  • 30 gram melkchocolade
  • 1 ei + 1 eierdooier
  • 2 theelepels vanille extract
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een halve theelepel zout

Ook nodig: een cupcake bakblik en losse cupcake papiertjes.

ingrediënten voor de oreo botercrème

  • 125 gram poedersuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 85 gram oreo koekjes (8 koekjes)
  • 80 gram roomkaas
  • 1 theelepel vanille extract

chocolade cupcake recept

De chocolade cupcakes maken:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet een cupcake bakvorm klaar met daarin de cupcake papiertjes.
  3. Zeef in een kom de bloem, het cacaopoeder, zout en de baking soda bij elkaar. Roer even met een garde om alles te combineren.
  4. Plaats in een aparte kom de boter en suiker. Mix met een elektrische mixer goed door elkaar, tot een romig geheel.
  5. Smelt de chocolade (in een steelpan op laag vuur of de magnetron) en laat het lichtjes afkoelen. Mix het door het boter-suiker mengsel.
  6. Voeg dan één voor één het ei en eierdooier erdoor, en mix na elk ei het beslag kort door elkaar tot het ei volledig is opgenomen.
  7. Mix dan de olie, de zure room en het vanille extract er kort doorheen.
  8. Voeg in delen het bloem-cacao mengsel en de melk toe. Mix het om en om kort door het beslag op lage snelheid. Let op dat je in dit stadium niet te lang mixt; je cupcake kan dan zijn smeuïgheid verliezen. Stop direct met mixen wanneer de bloem is opgenomen.
  9. Verdeel het beslag over de 10 cupcake vormpjes. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven, voor 18 minuten. Check met een satéprikker of de cupcakes gaar zijn. Komt de prikker schoon uit de cupcakes? Dan zijn ze gaar. Kleeft er nog een beetje beslag aan? Bak ze dan 2 tot 3 minuten langer en test opnieuw.
  10. Laat de cupcakes goed afkoelen voordat je de oreo botercrème erop doet.

chocolade cupcakes

De oreo botercrème maken:

  1. Plaats de oreo koekjes in de keukenmachine en maal ze tot kruimels.
  2. Mix in een ruime kom de boter met het vanille extract tot een romige massa. Zo’n 2 minuten.
  3. Voeg de roomkaas toe en mix het in 1 minuut door elkaar.
  4. Voeg in delen de poedersuiker toe, en mix tot alles goed is opgenomen.
  5. Voeg als laatste de oreo kruimels toe en mix door elkaar.
  6. Schep de oreo botercrème in een spuitzak met spuitmond (ik gebruikte Wilton 1M) en maak toeven op de afgekoelde cupcakes.

Bewaaradvies

Vanwege de roomkaas moet je oreo botercrème in de koelkast bewaren. Het beste kun je botercrème pas maken vlak voordat je de cupcakes gaat serveren. Gaat dat niet, dan kun je de cupcakes alvast afmaken en in de koelkast bewaren. Haal ze een half uur van te voren uit de koelkast om weer op kamertemperatuur te komen. Koude cake is namelijk minder lekker, en minder luchtig. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de botercrème in de koeling te bewaren. Haal deze voordat je de toeven gaan maken ook een half uur van tevoren uit de koelkast; als de botercrème te hard is kun je geen toeven maken.

chocolade cupcakes

Naast cupcakes ben ik ook groot liefhebber van muffins! Het luchtigere, minder zoete zusje van de cupcake. 🙂 Probeer ook eens mijn recept voor chocolade muffins met stukjes chocolade, muffins met blauwe bessen en een vleugje citroen of deze ontbijtmuffins met spelt en havermout!

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

10 Comments

  1. Pingback: Chocoladetaart met karamelstukjes – Foodie Feest recept

  2. mmmm Jessica wat heerlijk. Wat ik me afvraag, normaal vind ik Oreo’s een beetje bitter, is de smaak nu neutraler door de botercreme?

  3. Wauw, Jessica, ziet er zooo lekker uit! En je bent ook echt goed in foodstyling!

  4. Ooh deze zien er uit om op te vreten.
    Wat een prachtige foto’s maak je er ook bij!!

    Dit is weer een recept dat ik graag een zou willen uittesten. Muffins zijn niet zo heel lastig te maken…. Dus dat moet zelfs voor een niet keukenprinses wel lukken haha.

  5. oh wat een heerlijke combinatie. om je vingers bij af te likken

  6. Oeh jammie, dat ziet er heerlijk uit zeg. Ik kan wel genieten van een goede cupcake hoor, en volgens mij is met Oreo altijd goed!

  7. Dat ziet er lekker uit! Hele mooie foto`s ook

  8. Oooh deze kan ik zo te zien ook heel goed vegan maken, yummmmm!

  9. Jouvence.nl

    Oh, wat zien deze chocolade cupcakes er heerlijk uit zeg!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*