Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Wie wil er taart! 😀 Deze carrot cake móét je geproefd hebben. Hij is heerlijk smeuïg, niet overdreven zoet en bevat een heerlijk romige roomkaas frosting.

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Ik maakte deze carrot cake laatst voor mijn verjaardag en er is heerlijk van gesnoept! Je weet dat je taart een succes is als je familie vraagt of ze een stukje mee naar huis mogen nemen. 🙂

Dit recept bevat een hele lap tekst waardoor het misschien moeilijk lijkt, maar dit valt echt mee. Zodra je de tips en instructies goed door hebt gelezen weet je exact wat je moet doen.

Wil je taart gaan maken, lees dan dus als eerste goed de complete tekst door om verrassingen te voorkomen. Ik kan je alvast verklappen dat je er even wat tijd voor moet nemen 😉 Maar het langste deel is wachten tot de taartlagen zijn afgebakken, dus dat telt eigenlijk niet toch? 😀

Dit heb je nodig voor de carrot cake:

  • Voor de taart:
  • 400 gram bloem
  • 300 gram wortel
  • 100 ml walnoot olie
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 125 gram suiker
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 75 ml melk
  • 3 eieren
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels baking soda
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel amandel extract
  • Een halve theelepel nootmuskaat
  • Een snuf zout
  • Ongezouten noten naar keuze als topping
  • Voor de roomkaas frosting:
  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram mascarpone
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract

Ook nodig: een springvorm van 18 cm en flink wat bakpapier.

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Tips & Tricks voor de lekkerste worteltaart

Hoe maak je een taart met 3 lagen?

Omdat deze taart uit 3 lagen bestaat, moeten we 3 verschillende cakes bakken! Heb je toevallig 3 identieke bakvormen dan is dat natuurlijk ideaal, maar ik heb er maar 1. Het enige wat je dan kan doen is de lagen stuk voor stuk afbakken.

Om er zeker van te zijn dat de lagen even hoog worden moet je het beslag afwegen. Ik heb een lege kom op de weegschaal gezet en hierin het gehele beslag afgewogen. Dit heb ik door 3 gedeeld. Elke vorm kun je dan exact vullen met dit 1/3e gewicht. Voor mij kwam dit uit op 450 gram beslag per taartlaag.

Het klaarzetten van de bakvorm(en)

Het prepareren van de bakvorm is ontzettend belangrijk; zo weet je zeker dat je cake er straks makkelijk en in zijn geheel eruit komt. Ik raad aan om een springvorm te gebruiken met een diameter van 18 centimeter.

Bedek de vorm met bakpapier. Met een springvorm kun je heel handig een vel bakpapier op de bodem leggen en hem daarna strak vastklemmen. De resten kun je dan langs de buitenkant makkelijk afknippen.

Bedek voor het beste resultaat ook de randen van de vorm: knip een strook bakpapier uit die iets hoger is dan de rand van de vorm. Spray de randen lichtjes in met bakspray of vet hem in met wat boter en ‘plak’ het bakpapier er tegenaan. Afhankelijk van het soort bakpapier kan het zijn dat je 2 stroken moet knippen.

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Zo maak je de carrot cake

  1. De eerste stap is het raspen van de wortels. Was de wortels goed af, boen ze goed schoon en rasp ze daarna fijn. Dit kan met een handrasp, maar veel keukenmachines hebben ook een speciaal blad waarmee geraspt kan worden.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Zeef de bloem, baking soda, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout in een aparte kom.
  4. Smelt de ongezouten roomboter in een sauspannetje op laag vuur. Meng in een schone kom de gesmolten boter, walnootolie, suiker, bruine basterdsuiker en eieren met een garde door elkaar.
  5. Voeg de melk toe, samen met het vanille- en amandelextract. Roer door elkaar.
  6. Voeg beetje bij beetje het bloem mengsel toe, en roer alles met de garde kort door elkaar. Stop direct met mixen zodra de bloem is opgenomen. Dit is echt belangrijk: mix je te lang dan wordt je taart droog in plaats van smeuïg.
  7. Schep voorzichtig de geraspte wortel door het beslag.
  8. Giet een derde van het mix in de bakvorm (zie instructies in het verhaal hierboven).
  9. Bak de taart laag in 22 tot 25 minuten gaar.
  10. Heb je maar 1 bakvorm? Laat de taart dan eerst 10 minuten in de vorm afkoelen en plaats hem daarna op een taartrek om verder af te koelen. Vervolgens kun je de stappen met het bakpapier en het 1/3e deel van het beslag herhalen totdat je 3 afgebakken taartlagen hebt.

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Zo maak je de roomkaas frosting

Directions

  1. Meng alle ingrediënten voor de frosting door elkaar. Dit kan gewoon met een vork.
  2. Laat de frosting 30 minuten in de koelkast (of 15 minuten in de vriezer) rusten en wat steviger worden. Zeker wanneer je de taart op een warme dag maakt is dit belangrijk.

Zo zet je de taart in elkaar:

  1. Laat de 3 taartlagen volledig afkoelen. Snijd daarna met een groot en scherp mes het ‘bolle’ deel van de laag af zodat je een plat oppervlakte overhoud. Het afgesneden stuk hebben we niet nodig en kun je alvast opsnoepen 😉
  2. Zet de taartschaal klaar waarop je de taart wil presenteren. Plaats een klein ‘hoopje’ frosting in het midden van de schaal. Hiermee plakken we de onderste taart laag een klein beetje vast.
  3. Plaats de eerst laag op je taartschaal. Besmeer de bovenkant rijkelijk met frosting. Je kunt hiervoor ongeveer een kwart tot een derde van de frosting gebruiken. De frosting mag een beetje uitpuilen aan de zijkant, hiermee kunnen we op het laatst de buitenkant besmeren.
  4. Plaats dan de tweede taart laag er bovenop en besmeer deze ook weer met de frosting.
  5. Plaats de bovenste taartlaag en gebruik de overgebleven frosting om een mooie frosting laag op zowel de bovenkant als de zijkant te smeren. Ik vind het mooi om de zijkanten dun te houden zodat je de lagen nog goed ziet.
  6. Maak de taart af met de nootjes als topping.

Klaar! 🙂 Je kunt de taart direct aansnijden, of in de koelkast bewaren.

Zelf vind ik de taart het lekkerst als hij minimaal een uurtje in de koelkast heeft gestaan. Het vocht van de frosting trekt dan in de cake, waardoor hij extra smeuïg is. Maak de taart dus gerust een paar uur van tevoren klaar!

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Meer taart inspiratie? Wat dacht je van deze aardbeien roomkaas kruimeltaart! Of als je liever iets met chocolade hebt, deze chocolade sinaasappel mousse taart. Allebei heerlijk! Neem ook een kijkje op de taartenpagina voor het complete overzicht van al mijn taartrecepten.

Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Summary
recipe image
Recipe Name
Carrot cake! Worteltaart van 3 lagen met roomkaas frosting
Jessica - Foodie Feest
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 6 Review(s)

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

18 Comments

  1. Oeff dat ziet er echt heerlijk uit zeg! En wat een mooie foto’s heb je gemaakt. Ik ben van plan om tijdens mijn verlof meer te gaan koken/bakken. Een carrot cake staat ook nog op mijn lijstje.

  2. Ziet er heerlijk uit! Ik ben allergisch voor koemelk dus kan deze cake niet maken. De roomboter kan ik vervangen door plantaardige margarine, maar misschien heb je een advies tav een goede roomkaas vervanger?

    • Pfoe goede vraag! Naar mijn weten is er geen plantaardig product die dezelfde stevigheid behoud, behalve boter? Dan zou het een plantaardige botercreme kunnen worden ipv een roomkaas frosting. Maar dan wordt hij wel heel vettig, ik weet niet of dat lekker is. Je zou ook een vegan roomkaas kunnen maken van geweekte cashewnoten? Dat heb ik zelf nog nooit gedaan maar zie ik wel vaak voorbij komen op pinterest 🙂

  3. Mmmmm! Van die taart wil ook ik wel een stukje proberen. Fijn trouwens dat je het zo uitgebreid hebt uitgelegd. Ik wil nu ook aan de slag!

  4. Lipstickencupcakes

    Oh my! Deze taart ziet er heerlijk uit. Ik ben dol op carrotcake. Wij gaan vanavond okk iets lekkers(hopen we) bakken.

  5. OMG IK WIL DIT! Ziet er echt super lekker uit en ik ben dol op carrot cake met een roomkaas frosting. smullen!

  6. Wat een mooi taartje is het geworden! Dankjewel voor het recept!

  7. Oh wat ziet het er heerlijk uit! Mijn dochter is bijna jarig, dus ik doe hier gelijk inspiratie mee op!

  8. Het ziet er lekker uit. Ik heb nog nooit carrot cake gegeten.

  9. Ik blijf het enigzins gek vinden: wortels in desserts!
    En toch is elke keer weer lekker: wortels zijn ook zoet natuurlijk
    Deze ziet er toch ook al heerlijk uit.

  10. Annette

    Taartje ziet er heerlijk uit! Vraagje, zou je de taart niet in 1x kunnen bakken en dan in drie lagen snijden ipv 3 losse lagen te bakken?

    • Hi Annette goede vraag! 🙂 Met zo’n mega taart loop je dan het risico dat de bovenkant verbrand terwijl het midden nog niet gaar is. Het is ook de vraag of hij wel goed rijst als hij zo groot is. En omdat deze taart vrij compact is loop je bij het snijden risico om hem te scheuren. Het is niet aan te raden. 🙂

  11. Voor hoeveel personen is deze taart?

  12. Jummie jummie dat ziet er toch te lekker uit! Ik heb een taartensnijder waarmee je verschillende lagen kunt snijden. Kan je de taart dan in 1x bakken en later snijden? Of toch apart zodat het wat ‘knapperig’ wordt? En als het wel in 1x kan, hoe lang moet ik de taart dan bakken?

    • Hihi ja he! 😀 Om zo’n grote taart in 1x te bakken is erg lastig. Je hebt dan namelijk heel veel ‘massa’ waardoor de binnenkant lastig gaar kan worden. Als resultaat is je bovenkant dan (te) donker terwijl de binnenkant nog maar half gebakken is. En de taart rijst ook nog flink, waardoor je kans hebt dat je taartvorm over gaat lopen. Al met al een flinke kans dat het resultaat tegen valt! Dus vandaar dat het het veiligste is om hem in delen te bakken. Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂

  13. Johanneke

    Ziet er goed uit!! Kan ik de taart ook al een dag eerder maken? Of kan ik de frosting er beter pas op de dag zelf op doen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*