Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood bakken doe je voortaan gewoon zelf! Dit heerlijke brood met olijven en rozemarijn is een echte traktatie. Heerlijk om mee te lunchen, of om mee te borrelen met wat smeerseltjes. Zelf maak ik er ook graag tosti’s van. 🙂

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood bakken in een skillet
Ik bak het brood in een gietijzeren pan, oftwel een ‘skillet’. Door het gietijzer geleidt de warmte ontzettend goed, wat zorgt voor een knapperig brood. En het ziet er ook nog eens extra gezellig en rustiek uit! 🙂

Heb je geen pan die in de oven kan (omdat hij bijvoorbeeld een plastic handvat heeft), dan kun je ook een lage ovenschaal of een taartvorm gebruiken. Het liefst met een diameter van 20 centimeter.

Vanwege het lange kneden is een staande keukenmachine ideaal.

Dit heb je nodig:

 • 500 gram bloem
 • 300 ml lauwwarm water
 • 5 gram gedroogde (instant) gist**
 • 10 tot 15 olijven
 • 4 eetlepels gedroogde rozemarijn
 • 8 gram zout
 • Een beetje olijfolie

**Instant gist, het bekende groene zakje uit de supermarkt!

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

[ad-snippet ad-snippet=””]

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Zo maak je het brood

 1. Snijd de olijven in kleine stukjes. Zit er veel olie op de olijven, dep ze dan eerst goed droog.
 2. Meng het broodbloem, de gist, het zout en de rozemarijn in een ruime beslagkom goed door elkaar. De ruime beslagkom is nodig omdat het rijzende deeg straks verdubbelt in grootte.
 3. Voeg dan het water en de olijven toe en mix alles goed door elkaar met een mixer met deeghaken, zo’n 10 minuten. Het meest ideale hiervoor is een staande mixer zoals een kitchenaid, maar zelf heb ik deze (nog) niet en gebruik ik de handmixer. Let wel goed op oververhitting en zet hem even uit als je merkt dat hij erg heet wordt. Je handmixer moet wel wat power hebben, met een oude variant lukt het minder goed.
 4. Bedek na het mixen de kom met vershoudfolie en zet het op een warme plek. Laat het deeg 1 uur staan om te rijzen, tot het deeg dubbel zo groot is geworden.
 5. Wrijf met een kwastje de binnenkant van de (ovenbestendige/skillet) pan in met olijfolie.
 6. Vorm het deeg tot een schijf ter grootte van de pan. Het beste kun je het deeg en je handen even lichtjes besprenkelen met wat bloem, zodat het deeg minder plakt. De vorm hoeft niet perfect te zijn! Dit komt straks goed.
 7. Plaats het deeg in de pan en laat het nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 8. Wrijf het gerezen deeg lichtjes in met een beetje olijfolie. Eventueel kun je met een mes een patroon in de bovenkant snijden.
 9. Bak het brood in 40 minuten op 190 graden gaar.

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Wat lekkers voor op brood? Met deze huisgemaakte pesto of de paprikaspread met een vleugje chili zit je altijd goed! En zelf ben ik ook dol op deze feta spread met maar 2 ingrediënten. 😀

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

[snippet-shop snippet-shop=””]

[ad-snippet ad-snippet=””]