Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood bakken doe je voortaan gewoon zelf! Dit heerlijke brood met olijven en rozemarijn is een echte traktatie. Heerlijk om mee te lunchen, of om mee te borrelen met wat smeerseltjes. Zelf maak ik er ook graag tosti’s van. ๐Ÿ™‚

Brood bakken in een skillet

Ik bak het brood in een gietijzeren pan, oftwel een โ€˜skilletโ€™. Door het gietijzer geleidt de warmte ontzettend goed, wat zorgt voor een knapperig brood. En het ziet er ook nog eens extra gezellig en rustiek uit! ๐Ÿ™‚

Heb je geen pan die in de oven kan (omdat hij bijvoorbeeld een plastic handvat heeft), dan kun je ook een lage ovenschaal of een taartvorm gebruiken. Het liefst met een diameter van 20 centimeter.

Dit heb je nodig:

  • 500 gram broodbloem voor witbrood*
  • 300 ml lauwwarm water
  • 5 gram gedroogde (instant) gist**
  • 10 tot 15 olijven
  • 4 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • 8 gram zout
  • Een beetje olijfolie


*Ik gebruikte deze โ€˜By Robertโ€™ bloem, verkrijgbaar in de supermarkt. Gebruik liever geen gewone patentbloem, want deze is minder geschikt voor het bakken van brood. Let erop je gekozen broodbloem geen gist bevat; deze voegen we apart toe.

**Instant gist, het bekende groene zakje uit de supermarkt!

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Brood uit de pan met olijven en rozemarijn

Zo maak je het brood

  1. Snijd de olijven in kleine stukjes. Zit er veel olie op de olijven, dep ze dan eerst goed droog.
  2. Meng het broodbloem, de gist, het zout en de rozemarijn in een ruime beslagkom goed door elkaar. De ruime beslagkom is nodig omdat het rijzende deeg straks verdubbelt in grootte.
  3. Voeg dan het water en de olijven toe en mix alles goed door elkaar met een mixer met deeghaken, zoโ€™n 10 minuten.
  4. Bedek de kom met vershoudfolie en zet het op een warme plek. Laat het deeg 1 uur staan om te rijzen, tot het deeg dubbel zo groot is geworden.
  5. Wrijf met een kwastje de binnenkant van de (ovenbestendige) pan in met olijfolie.
  6. Vorm het deeg tot een schijf ter grootte van de pan. Het beste kun je het deeg en je handen even lichtjes besprenkelen met wat bloem, zodat het deeg minder plakt. De vorm hoeft niet perfect te zijn! Dit komt straks goed.
  7. Plaats het deeg in de pan en laat het nog 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  8. Wrijf het gerezen deeg lichtjes in met een beetje olijfolie. Eventueel kun je met een mes een patroon in de bovenkant snijden.
  9. Bak het brood in 40 minuten op 190 graden gaar.

brood met olijven en rozemarijn 7

Wat lekkers voor op brood? Met deze huisgemaakte pesto zit je altijd goed!.

brood met olijven en rozemarijn 1

Heb je de Foodie Feest shop al gezien? Hier vind je vrolijke fairtrade t-shirts en leuke foodie kaartjes.

De Nest Warehouse shop vol vrolijke items

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*