Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Een zoete taart vol fruit met een romig laagje chocolade ertussen. De twist in deze bosvruchten taart is het droppoeder, wat de jam een bijzondere smaak geeft.

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Een tijdje geleden schreef ik de review over de Deense (drop) delicatessen van DDansk, waarbij ik ook werd uitgedaagd om een recept te bedenken met drop erin verwerkt. Deze taart is daar het resultaat van! 🙂 Gemaakt van een knapperige volkoren koekjesbodem, een dun laagje romige chocolade ganache, en een fruitige laag bosvruchtenjam met een twist.

Bakken met drop? Bakken met zoethout!
Op de DDansk webshop vind je een foodline met droppoeder en drop siropen die speciaal zijn ontwikkeld om te verwerken in recepten en gerechten. Echt heel bijzonder! Smaakt je gerecht dan naar drop? Nee zeker niet! Het droppoeder wat ik heb gebruikt in deze taart is in essentie namelijk gewoon zoethout. En dat is natuurlijk het ingrediënt waar drop van gemaakt wordt, maar zoethout kan ook als thee worden gedronken. En zoethoutstokjes zijn zelfs los te koop als lekkernij! 😀

Ik heb ontdekt dat zoethout ook érg lekker combineert met bosvruchten, en zo is deze taart ontstaan. Je hebt slechts een klein beetje van het poeder nodig om je taart te transformeren tot een culinaire lekkernij, het poeder is namelijk vrij sterk. Ik zou zeggen probeer het uit, en experimenteer met de hoeveelheden! 🙂

Dit recept maakt een taart voor 8 tot 10 personen.
De totale tijd inclusief het koelen bedraagt 6 a 7 uur.

Dit heb je nodig voor de chocolade bosvruchten taart:

  • Voor de koekjesbodem:
  • 300 gram digestive volkoren koekjes
  • 125 gram boter
  • Voor de chocolade ganache laag:
  • 75 gram melkchocolade
  • 75 gram verse slagroom
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • Een halve theelepel vanille extract
  • Voor de bosvruchten zoethout laag:
  • 350 gram bevroren bosvruchten (diepvries, supermarkt)
  • 125 ml water
  • 150 gram Geleisuiker speciaal*
  • 1 tot anderhalve theelepel grove droppoeder (Raw Liquorice Powder )**
  • Optioneel: verse frambozen als topping

*Te koop bij de supermarkt, deze bedoel ik.
**De directe link naar het droppoeder vind je hier.

Ook nodig: een bakvorm met uitneembare bodem. Ik gebruikte een ronde vorm met een diameter van 24 cm.

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Zo maak je de chocolade bosvruchten taart met zoethout

  1. Als eerste maken we de koekjesbodem. Maal de koekjes tot kruimels met behulp van de keukenmachine. Smelt de boter en roer deze door de kruimels heen.
  2. Stort het kruimel mengsel in de bakvorm en druk het goed aan, zowel de onderkant als de randen. Dit kan je met je handen doen, maar je kunt hiervoor ook bijvoorbeeld een glas gebruiken met een platte onderkant.
  3. Dan de chocolade ganache: Hak de chocolade in kleine stukjes en plaats ze in een kom. Verhit de slagroom in een pannetje, totdat het nét begint te borrelen. Giet de slagroom over de chocolade en dek de kom af met een bord. Laat het zo 4 minuten staan. Smelt ondertussen de boter in hetzelfde pannetje.
  4. Haal het bord na 4 minuten van de kom, giet de gesmolten boter erbij, voeg het vanille extract toe, en roer alles met een garde goed door elkaar totdat er een gladde ganache ontstaat. Giet de ganache in de koekjesbodem, en zet het voor minimaal 4 uur in de koelkast om stevig te worden.
  5. Plaats voor de fruit-zoethout laag de bevroren bosvruchten samen met de 125 ml water in een pan op middelhoog vuur. Laat het fruit op laag/middelhoog vuur ongeveer 25 minuten zachtjes pruttelen, totdat al het water is verdampt en je een jam overhoud. Roer regelmatig door om te zorgen dat de jam niet aankoekt. Zet in dat geval ook het vuur wat lager.
  6. De jam is klaar als je een houten lepel over de bodem van de pan kan halen en het dan even duurt voordat de jam de bodem weer bedekt. Afhankelijk van jouw hittebron en soort pan kan het iets sneller of langzamer gaan, houd het dus goed in de gaten.
  7. Zet hierna het vuur hoog totdat de jam flink begint te pruttelen. Voeg dan de geleisuiker toe en roer dit 1 minuut lang op hoog vuur door de jam heen (zet je timer!). Haal de jam daarna van het vuur en laat het 5 minuten afkoelen.
  8. Voeg nu het droppoeder toe. Begin met 1 theelepel en proef even. Vind je de smaak te mild, voeg dan nog een halve theelepel toe. Roer het poeder goed door de jam.
  9. Schenk/schep de jam op de taart, over de chocolade laag. Plaats hem weer voor minimaal 2 uur in de koelkast. Daarna is hij klaar om aangesneden te worden! 🙂 Serveer je chocolade bosvruchten taart met verse frambozen.

Gebruik je een bakvorm met uitneembare bodem, zet de bodem dan voorzichtig op een iets kleinere kom en druk de buitenste rand heel zachtjes omlaag tot hij los komt. Daarna kun je de bodem optillen en op een serveerschaal plaatsen.

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Bakken met geleisuiker als vervanging voor gelatine
Sinds ik weet hoe gelatine wordt gemaakt voel ik me er niet prettig bij om dit in een taart te stoppen. Ik ben niet vegetarisch, maar ik vind dat het hier gewoon niet thuis hoort! Toch heeft de bosvruchtenjam een klein hulpje nodig om stevig op zijn plek te blijven, en hier komt geleisuiker om de hoek kijken! 🙂 Dit handige suikerproduct is bevat pectine, een natuurlijk verdikkingsmiddel gewonnen uit citrusvruchten. Het maakt de taart ook veel minder een dikke ‘gelei’ zoals gelatine dat doet, dus win-win! 😉

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Meer lekkere taarten? Eerder maakte ik al een heerlijke aardbeien roomkaas kruimeltaart. Liever een taart met chocolade? Dan wordt je vast heel blij van deze chocolade sinaasappel mousse taart. 😀

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Bosvruchten taart met zoethout en chocolade ganache

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

16 Comments

  1. Wat een heerlijk recept zeg, dit lijkt mij wel wat om na te maken

  2. Ik ben zelf niet zo van de zoethout, maar de taart ziet er wel heerlijk uit zeg! 😀

  3. Dat klinkt apart, maar lijkt mij ook wel lekker!

  4. oh ik ben zo dol op zoethout maar ik mag het helaas niet meer ivm hoge bloeddruk

  5. Wat grappig dat je de bodem met koekjes kunt maken zeg!

  6. Een taart met zoethout, wat een goed idee! Ik ben erg nieuwsgierig naar de smaak

  7. Lipstickencupcakes

    Wat klinkt dat ontzettend spannend. Ik heb nog nooit zoethout verwerkt in een recept.

  8. Wauw zeg, die foto’s doen me echt watertanden! Ziet er bijzonder lekker uit en ook een originele combinatie!

  9. Priscilla

    Ohh dit ziet er heerlijk uit zeg! Ben benieuwd naar de zoethout.

  10. Oeeee dit ziet er zo lekker uit! En prachtige foto’s trouwens! 😀

  11. Het ziet er heerlijk uit! En wat heb je mooie foto’s gemaakt!

  12. Ohhhhh wat lekker klinkt dit! Naast chocolade en wijn doet drop m’n hart sneller kloppen. Heerlijk!

  13. omg dit ziet er lekker uit! ik wil dit! ga ik zeker eens proberen om te maken

  14. Ooh dat ziet er lekker uit. Ik ben benieuwd naar

  15. Heel erg lekker! Ik ben ook aan het brainstormen voor iets lekkers met het droppoeder. 🙂

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*