Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Heb je leuke koekjesvormpjes en uitstekers liggen? Met dit recept maak je de lekkerste en mooiste koekjes die hun vorm behouden tijdens het bakken!

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Een koekje dat zijn vorm behoud
Wil je koekjes maken in een specifiek vormpje met behulp van uitstekers, dan kun je niet zomaar elk recept gebruiken. Meeste koekjes zetten tijdens het bakken namelijk uit! Zonde, want de vorm is dan na het bakken ver te zoeken of het lijkt op iets compleet anders! 😛

Ik heb een recept voor je waarbij de koekjes tijdens het bakken niet uitlopen, maar hun vorm perfect behouden. En daarnaast zijn ze ook nog eens heel lekker! 🙂

Koekjes decoreren
Gebruik dit recept als een basis, waarna je de gebakken koekjes kunt versieren met gekleurde icing of eetbare decoraties. Op internet kun je urenlang inspiratie opdoen voor het versieren van koekjes. Mensen kunnen er complete kunstwerkjes van maken! Of plak gewoon 2 koekjes op elkaar met een laagje nutella ertussen voor een koekjes-sandwich. Ook erg leuk! 😀

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Dit heb je nodig voor het koekjes voor uitstekers en vormpjes:

  • 385 gram bloem
  • 225 gram zachte ongezouten roomboter*
  • 225 gram suiker
  • 1 ei
  • 2 theelepels vanille extract
  • 2 theelepels bakpoeder

*Ik haal mijn boter meestal de avond van te voren uit de koeling zodat hij genoeg tijd heeft om zacht te worden. Roomboter kun je – dankzij zijn hoge vetgehalte – prima 1 week buiten de koelkast bewaren. Let wel op dat het in de woonkamer niet warmer is dan 21 graden; tijdens een hittegolf is het een minder goed idee.

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Zo maak je de koekjes voor uitstekers en vormpjes

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  2. Mix met een elektrische (hand)mixer de zachte boter en suiker in een beslagkom tot een romige massa, in ongeveer 30 seconden.
  3. Voeg het ei en de vanille toe, en mix het met behulp van een houten lepel of je handen door elkaar. Gebruik vanaf deze stap geen elektrische mixer meer, hiermee maak je het deeg sneller taai.
  4. Zeef in een aparte kom de bloem en het bakpoeder bij elkaar. Voeg het bloem-bakpoeder mix in delen toe aan het beslag, en kneed het met je handen door elkaar totdat alles net is opgenomen. Vorm het deeg tot een bal.
  5. Bestuif je schone keukenblad en deegroller met wat bloem, en rol het deeg uit tot iets minder dan een halve centimeter dik.
  6. Steek met de uitstekers / vormpjes de koekjes uit het deeg, en plaats ze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Overgebleven restjes deeg kun je weer tot een bal vormen en weer uitrollen, totdat alles op is. Probeer niet teveel te kneden omdat het koekje daarvan wat taaier kan worden.
  8. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven op 175 graden. De baktijd is afhankelijk van het formaat van je koekjes. Houd voor grotere koekjes (+/- 7 centimeter) een baktijd van 8 – 10 minuten aan. Voor medium koekjes (+/- 5 cm) een baktijd van 7 – 9 minuten, en voor kleine letterkoekjes 6 tot 8 minuten. Ik vind de koekjes het lekkerst qua textuur zodra de randjes nét beginnen te bruinen. Dan zijn ze knapperig maar niet te hard. Elke oven is anders, dus houd de koekjes tijdens het bakken goed in de gaten.
  9. Haal de koekjes uit de oven en laat ze eerst goed afkoelen op de bakplaat voordat je ze aanraakt/verplaatst; warm zijn ze namelijk nog een beetje zacht.

Vries je overgebleven deeg in.
Heb je nog deeg over? Vries het in! Maak een bal van je overgebleven deeg, stop het in een vriezerbestendig zakje en druk het daarin zachtjes plat tot een schijf (zo ontdooit hij makkelijker). Zodra je de koekjes wil maken laat je het deeg helemaal ontdooien/op kamertemperatuur komen en ga je verder met stap 5 van het recept.

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Ben je gek op koekjes, probeer dan ook eens deze chocolade koekjes met stukjes gezouten karamel, de knapperige havermoutkoekjes met pecannoot en rozijnen of deze heerlijke koekjes met witte chocolade en cranberry.

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

Basis koekjes recept voor uitstekers en vormpjes

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

13 Comments

  1. jammie!! Op de een of andere manier mislukken koekjes bij mij altijd (die ene keer in de 10 jaar dta ik ze bak)

  2. Wauw, zulke mooie foto’s! Ik krijg echt zin om koekjes te bakken, haha!

  3. Ziet er heerlijk uit Jessica! Wat heb je nog extra door de donkere koekjes gedaan? En hoeveel doe je er dan door op dit recept? Alvast bedankt!

    • Dankjewel! 🙂 Ik heb er een vleugje cacaopoeder bij gedaan. Het beste kun je het dan ‘mee-zeven’ met de bloem. Ik zou niet meer dan 4 theelepels op het hele recept doen, anders worden de koekjes een beetje bitter en wat droger.

  4. Ik ben gek op koekjes en de kinderen op versieren! We bakken dus regelmatig koekjes. Binnenkort zullen we dit recept eens proberen

  5. Dit recept komt goed van pas want ik krijg bij de Albert Heijn steeds van die koekjes uitstekers cadeau. Handig zo’n basisrecept!

  6. ah super leuk en lekker! Je ziet dat nu weer heel veel die uitsteekvormpjes! Heel cute.

  7. Oeh, gekend probleem hier! Ik heb hier een hele hoop vormpjes liggen maar doe er zelden iets mee omdat de koekjes nooit echt slagen. Dit ga ik eens proberen!

  8. Handig! Ik hou van simpele receptjes. Ze zien er super lekker uit!

  9. Hier zijn ze ook echt gek op koekjes bakken. Helaas is onze oven twee weken terug gesneuveld en zijn nog niet toegekomen aan een nieuwe aanschaffen haha

  10. Mieke | mieksmind

    Dit is echt TE lang geleden. Ik denk dat ik enkel en alleen als kind koekjes heb gebakken. Ik bak nu vrijwel nooit meer, alleen met verjaardagen. Lekker hoor!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*