Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Bananenbrood met griekse yoghurt en sinaasappel

Een lekker recept voor bananenbrood ontbrak nog op mijn blog! 😀 Ik ben in de keuken gaan experimenteren voor een gezonde versie die lekker smeuïg is en veel smaak heeft, en dit is het resultaat. Een bananenbrood met sinaasappel op basis van amandelmeel en met Griekse yoghurt. Zoet, fris en super vullend!

Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Dit bananenbrood is super healthy met een gigantische hoeveelheid aan amandel(meel) erin. Wist je trouwens dat 10 tot 15 procent van de calorieën uit amandel niet kunnen worden opgenomen omdat dit te ‘moeilijk’ is voor het lichaam? Heel interessant! Amandel zit verder natuurlijk vol met vitamines, antioxidanten en andere stofjes waar je je lijf heel blij mee maakt.

Om mijn bananenbrood extra smeuïg te maken heb ik griekse yoghurt en koolzaadolie (een bron van omega 6) toegevoegd. Mocht je nou écht geen olie willen gebruiken dan kan je dit ook skippen, maar je brood zal dan ietsje droger zijn.

Voor extra smaak en wat frisheid voegde ik sinaasappelsap én rasp toe aan het brood. Ideaal voor een bananenbrood met een zomerse touch! De sinaasappel is trouwens ook hartstikke goed te vervangen door citroen, limoen of grapefruit mocht je willen variëren. Mijn volgende brood maak ik denk ik met citroen! 😀

Dit recept maakt 1 heel bananenbrood.

Dit heb je nodig voor het bananenbrood met sinaasappel:

  • 3 bananen
  • 2 eieren
  • 250 gram amandelmeel
  • 50 gram griekse yoghurt 0% vet
  • 20 ml vers sinaasappelsap + het rasp van 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel koolzaadolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel amandelextract (optioneel maar erg lekker!)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • Een snufje zout

Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Zo maak je het bananenbrood met sinaasappel en Griekse yoghurt

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Zeef de amandelmeel, het bakpoeder en het zout. Deze stap is belangrijk om het bakpoeder ‘losser’ te maken zodat het goed verspreid wordt door de cake. De stukjes meel die niet door de zeef passen kun je er gewoon weer bijstoppen.
  3. Prak de bananen in een beslagkom tot moes.
  4. Voeg de eieren, yoghurt, sinaasappel (sap én rasp), agavesiroop, koolzaadolie en het vanille- en amandelextract toe. Mix alles met een elektrische handmixer in 2 minuten door elkaar, totdat de banaan volledig is opgenomen.
  5. Mix op lage snelheid beetje bij beetje het gezeefde meel door het beslag.
  6. Giet het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik.
  7. Bak het bananenbrood in 40 tot 45 minuten gaar op 175 graden. De baktijd is afhankelijk van je bakvorm: een lage vorm heeft iets minder tijd nodig dan wanneer je een hoger brood maakt. Let goed op de bovenkant; deze kan snel verbranden. Ik heb na 25 minuten een stuk aluminiumfolie om de cakevorm geklemd om het bruinen/verbranden van de bovenkant te voorkomen.
  8. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijd.

Genietennnn 😀 Wil je een weekje of langer doen met je bananenbrood? Vries het dan gewoon in! Haal elke avond een plakje uit de vriezer om ’s morgens een heerlijk ontbijtje te hebben. 🙂

Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Persoonlijk vind ik het bananenbrood koud/op kamertemperatuur het lekkerst! Dan komen de smaken beter naar voren 🙂

Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Wat te doen met de rest van je koolzaadolie? Verse mayonaise maken natuurlijk! 😀 Eerder deze maand maakte ik trouwens ook heerlijke en gezonde ontbijtmuffins met spelt, havermout, chiazaadjes en pompoenpitten, ook érg lekker.

Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Een foodie in hart en nieren! Al van jongs af aan was ik bezig met kokkerellen, en elk recept wat ik toen uitprobeerde móést verbeterd worden en mijn eigen draai krijgen. Alle geslaagde recepten (want hey er mislukt bij mij ook wel eens wat) deel ik tegenwoordig graag met jullie!

Naast koken en bakken ben ik het liefst creatief bezig met fotograferen en illustreren, en werk ik als grafisch ontwerper / webdesigner bij een bureau.

Tags

8 Comments

  1. Ik vind het fijn om te lezen dat dit brood ook nog eens heel gezond is. Daar houd ik van!

  2. Klinkt erg lekker. En ook super dat dit een gezonde versie is

  3. Oh dit lijkt me erg lekker! Ga dit recept even opslaan om een keer na te maken.

  4. Ziet er lekker uit!! En ook lekker gezond ook.

  5. yummm het ziet er echt ontzettend goed uit
    nog nooit zoiets proberen maken eigenlijk

    groetjes,

  6. Hmm dat ziet er echt heerlijk uit! Die bewaar ik even om binnenkort te proberen. Vooral die sinaasappel toevoeging klinkt lekker!

  7. Ik heb ooit eerder bananenbrood gemaakt en dat vond ik niet zo, maar dit ziet er eigenlijk wel heel lekker uit!

  8. Ik heb het nog nooit zelf gemaakt, maar ga dit recept zeker eens proberen. Wat een lekkere combi

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*