Bananenbrood met sinaasappel en griekse yoghurt

Bananenbrood met sinaasappel en Griekse yoghurt

Een lekker recept voor bananenbrood ontbrak nog op mijn blog! 😀 Ik ben in de keuken gaan experimenteren voor een gezonde versie die lekker smeuïg is en veel smaak heeft, en dit is het resultaat. Een bananenbrood met sinaasappel op basis van amandelmeel en met Griekse yoghurt. Zoet, fris en super vullend!

Dit bananenbrood is super healthy met een gigantische hoeveelheid aan amandel(meel) erin. Ik heb me laten vertellen dat 10 tot 15 procent van de calorieën uit amandel niet kunnen worden opgenomen omdat dit te ‘moeilijk’ is voor het lichaam? Heel interessant! Amandel zit verder natuurlijk vol met vitamines, antioxidanten en andere stofjes waar je je lijf heel blij mee maakt.

Extra smeuïg?

Om mijn bananenbrood extra smeuïg te maken heb ik griekse yoghurt en koolzaadolie (een bron van omega 6) toegevoegd. Mocht je nou écht geen olie willen gebruiken dan kan je dit ook skippen, maar je brood zal dan ietsje droger zijn.

Een frisse touch

Voor extra smaak en wat frisheid voegde ik sinaasappelsap én rasp toe aan het brood. Ideaal voor een bananenbrood met een zomerse touch! De sinaasappel is trouwens ook hartstikke goed te vervangen door citroen, limoen of grapefruit mocht je willen variëren. Mijn volgende brood maak ik denk ik met citroen! 😀

Dit recept maakt 1 heel bananenbrood.

Bananenbrood met sinaasappel en Griekse yoghurt

Maakt

1

heel brood
Voorbereiding

15

minutes
Baktijd

45

minutes

Een heerlijk bananenbrood met een frisse touch dankzij verse sinaasappel, en een smeuïge textuur dankzij de Griekse yoghurt en een scheutje olie. Heerlijk als ontbijt of tussendoortje.

Ingrediënten:

  • 3 bananen

  • 2 eieren

  • 250 gram amandelmeel

  • 50 gram griekse yoghurt 0% vet

  • 20 ml vers sinaasappelsap + het rasp van 1 sinaasappel

  • 1 eetlepel agavesiroop

  • 1 eetlepel koolzaadolie

  • 1 theelepel vanille extract

  • 1 theelepel amandelextract (optioneel maar erg lekker!)

  • 2 theelepels bakpoeder

  • Een snufje zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Zeef de amandelmeel, het bakpoeder en het zout. Deze stap is belangrijk om het bakpoeder ‘losser’ te maken zodat het goed verspreid wordt door de cake. De stukjes meel die niet door de zeef passen kun je er gewoon weer bijstoppen.
  • Prak de bananen in een beslagkom tot moes.
  • Voeg de eieren, yoghurt, sinaasappel (sap én rasp), agavesiroop, koolzaadolie en het vanille- en amandelextract toe. Mix alles met een elektrische handmixer in 2 minuten door elkaar, totdat de banaan volledig is opgenomen.
  • Mix op lage snelheid beetje bij beetje het gezeefde meel door het beslag.
  • Giet het beslag in een met bakpapier bekleed cakeblik.
  • Bak het bananenbrood in 40 tot 45 minuten gaar op 175 graden. De baktijd is afhankelijk van je bakvorm: een lage vorm heeft iets minder tijd nodig dan wanneer je een hoger brood maakt. Let goed op de bovenkant; deze kan snel verbranden. Ik heb na 25 minuten een stuk aluminiumfolie om de cakevorm geklemd om het bruinen/verbranden van de bovenkant te voorkomen.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijd.

Genietennnn 😀 Wil je een weekje of langer doen met je bananenbrood met sinaasappel? Vries het dan gewoon in! Haal elke avond een plakje uit de vriezer om ‘s morgens een heerlijk ontbijtje te hebben. 🙂

[ad-snippet ad-snippet=””]

Persoonlijk vind ik het bananenbrood koud/op kamertemperatuur het lekkerst! Dan komen de smaken beter naar voren.

Wat te doen met de rest van je koolzaadolie? Verse mayonaise maken natuurlijk! 😀 Eerder deze maand maakte ik trouwens ook heerlijke en gezonde ontbijtmuffins met spelt, havermout, chiazaadjes en pompoenpitten, ook érg lekker.

Deze bakspullen heb je nodig voor het recept:

 

[snippet-shop snippet-shop=””]
[ad-snippet ad-snippet=””]