baba ganoush

Baba ganoush (aubergine dip)

Baba ganoush! Een heerlijke dip of spread gemaakt van het zachte vruchtvlees van geroosterde aubergines, tahini (sesampasta), knoflook, komijnzaad en een scheutje citroensap. Een mega gezonde spread voor op brood, of als dip bij de borrel! 🙂

Ik hoor je twijfelen…. aubergines? Dat is voor veel mensen in Nederland nog een spannende groente. En dat begrijp ik helemaal, want de aubergine is niet makkelijk. Je kan hem niet zomaar in plakjes snijden of in de oven gooien en verwachten dat ‘t lekker is. De aubergine heeft een beetje liefde, aandacht, en bovendien smaakmakers nodig.

Gemiddeld eet elk huishouden jaarlijks 1 aubergine. Dat is natuurlijk schokkend weinig, en ook heel erg zonde! De aubergine is namelijk heel gezond en – als je hem goed bereid – ook heel erg lekker.

Deze lekkere dip is misschien een mooie instap in de wereld van aubergines. Hij is vrij makkelijk te maken, bevat niet veel ingrediënten, en is uiteraard om van te smullen. 🙂 En als je je bakje leeg hebt kan je ook nog trots zijn op die grote hoeveelheid aan vitamines die je binnen hebt gekregen haha!


Traditioneel gezien wordt baba ganoush gemaakt door de aubergine te grillen op de vlam van je gaspit. Yes, dus zonder pan, gewoon direct erop, en met een tang kun je dan zorgen dat elk plekje goed gebakken wordt. Je eindigd met een zwartgeblakerde aubergine, en dit geeft een smokey smaakje.

Maar wat nou als je niet op gas kookt? Of je dat idee een beetje spannend vind? No problemo. 🙂 In mijn recept hieronder gebruik ik de oven om de aubergines te roosteren. Dat vind ik zelf ook net wat makkelijker. Maar mocht je een gaspit hebben, probeer het dan zeker een keertje uit om het verschil te proeven.


Voor tahini raad ik trouwens deze variant aan. Da’s de lekkerste die ik tot nu toe geproefd heb.

Baba ganoush

Voor

1

portie
Bereidingstijd

10

minutes
Baktijd

35

minutes

Een heerlijke aubergine dip met een oosterse smaak. Ontzettend gezond, ontzettend lekker!

Ingrediënten:

  • 1 aubergine

  • 30 gram tahini (sesampasta)

  • 1 teen knoflook, geperst

  • Een klein scheutje vers citroensap

  • Een halve theelepel gemalen komijnzaad

  • Flinke snuf zout

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Snijd de aubergine doormidden en leg ze met de open kant naar beneden op het bakpapier.
  • Plaats de bakplaat zo hoog mogelijk in de oven, zo dicht mogelijk bij de roosters. Bak ze voor 35 minuten.
  • Laat de aubergine een beetje afkoelen, en haal het vruchtvlees eruit. Je kunt dit heel makkelijk met een lepel scheppen/schrapen. De schillen gebruiken we niet, die kun je weggooien.
  • Plaats het vruchtvlees in een kom en voeg de tahini, knoflook, het komijnzaad en zout toe. Roer alles met behulp van een vork goed door; de aubergine zal romig worden en het vruchtvlees zal opbreken. Gebruik absoluut niet een blender of mixer, dan wordt de baba ganoush te glad en te dun. Voeg voorzichtig wat citroensap toe en proef totdat hij op smaak is. Persoonlijk vind ik een klein beetje meer dan genoeg, maar smaken verschillen.
  • Zodra je tevreden bent is de baba ganoush klaar! Serveer hem als lunch of borrelhap met pita brood om te dippen, of gebruik het als groentespread op een cracker als lunch. Het lekkerst is de baba ganoush als hij vers en op kamertemperatuur is. Maak ‘m dus direct op als het kan.
De schil kun je weggooien; die heb je voor baba ganoush niet nodig.
De schil kun je weggooien; die heb je voor baba ganoush niet nodig.

Smaak het naar meer (aubergines)? 😉 Bekijk dan ook eens dit recept voor aubergine uit de oven met couscous en geitenkaas.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*