Appelkruimeltaart

Appelkruimeltaart repen

Appelkruimeltaart, maar dan nét even anders! Deze heerlijke appelkruimeltaart repen maak je in een vierkant bakblik, hebben een kruimelige shortbread bodem en een appel-karamel vulling!

Appelkruimeltaart

En ze zijn heerlijk! 🙂 De bodem maak je heel gemakkelijk met de mixer en heeft een zanderige, zachte textuur. Qua smaak doet hij een beetje denken aan boterkoek.  Appel boterkoek, dat klinkt goed toch!? De appelvulling bak je eerst in de pan met boter en suiker, zodat de appelstukjes heerlijk karameliseren en extra veel smaak geven. En een crumble topping maakt het plaatje helemaal compleet!

Ik heb deze appelkruimeltaart repen geserveerd op mijn verjaardagsvisite en de volgende dag uitgedeelt aan mijn collega’s en het oordeel was unaniem; lekker lekker en nog eens lekker!

Dit recept maakt 8 porties.
Of snijd ze in mini blokjes; leuk om uit te delen!

Let erop dat je zowel koude- als kamertemperatuur roomboter nodig hebt. Om de boter goed door het deeg voor de bodem te kunnen mengen moet hij op kamertemperatuur zijn, en voor de crumble heb je koude boter nodig omdat je geen kruimeltjes kan maken als de boter te zacht is.

ingrediënten voor de appelkruimeltaart repen:

  • Voor de bodem:
  • 225 gram bloem
  • 185 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 65 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • Voor de appelvulling:
  • Anderhalve appel, in kleine blokjes
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • Voor de crumble:
  • 100 gram bloem
  • 60 gram ongezouten en goed koude roomboter
  • 50 gram suiker

Voor dit recept heb ik een vierkant bakblik van 27 cm gebruikt. Je zou de taart ook gewoon in een ronde vorm kunnen maken van ongeveer hetzelfde formaat, of zelfs een springvorm. Zorg dat je je vorm goed bekleed met bakpapier zodat je de taart er zonder problemen uit kunt tillen.

Appelkruimeltaart repen

Zo maak je de appelkruimeltaart repen:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet een met bakpapier beklede bakvorm klaar.
  2. Mix de boter, het vanille extract en de poedersuiker met een elektrische mixer door elkaar op hoge snelheid.
  3. Zeef de bloem. Voeg de bloem toe en mix op lage snelheid tot een deegbal begint te vormen. Druk het deeg in de vorm. Zorg ervoor dat het deeg goed verdeeld is tot een egale laag.
  4. Bak de taartbodem voor 20 minuten op 170 graden.
  5. Zet voor de appelvulling een grote pan op het vuur, liefst een pan met dikke bodem. Doe de boter en basterdsuiker in de pan en smelt tot het op karamel gaat lijken. Voeg daarna de kaneel toe, samen met alle appelblokjes. Roer voortdurend voor zo’n 5 minuten op middelhoog vuur tot alle appel stukjes bedekt zijn met een laagje karamel. Verdeel de appelvulling oover de taartbodem.
  6. Snijd voor de crumble de koude boter in kleine stukjes. Plaats de blokjes boter samen met de bloem en suiker in een kom, en kneed met je vingertoppen tot er kleine kruimels ontstaan. Verdeel de crumble over de appelvulling.
  7. Bak de appelkruimeltaart in 25 minuten goudbruin, op 170 graden.
  8. Laat de taart volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm tilt. Snijd in stukken, en serveer met een flinke dot slagroom. Yum!

Naast deze appelkruimeltaart repen heb ik nog veel meer lekkers voor je klaarstaan! Wat dacht je van appelkruimel muffins met kaneel, een lekkere aardbeien roomkaas kruimeltaart of deze heerlijke cranberry cake met sinaasappel?

 

Heb je dit recept gemaakt? Show me! 😀 Deel hem via instagram met de hastag #foodiefeest en tag mij via @foodiefeest zodat ik hem gelijk zie. Ik ben benieuwd naar jullie lekkere creaties! 😀

5 Comments

  1. Wat een leuk recept. Wat me vooral erg aanspreekt is het idee van de reepjes en blokjes. Dat maakt ze makkelijk om mee te nemen naar werk en/of school vind ik.

  2. oh wat een heerlijk recept. het is dat ik echt geen keukenprinses ben, maar anders wasd ik nu naar de supermarkt gered om alle ingrediënten te halen

  3. Oh wat een leuk recept dit!! En niet eens zo moeilijk. Deze ga ik eens uittesten.

  4. Dit ziet er zo lekker uit. Heel slecht om dit te lezen met etenstijd. Die bite lijkt mij heerlijk samen met de vulling.

  5. Ik houd niet van koken of bakken maar dit ziet er heerlijk uit en moet mij denk ik ook nog wel lukken 😉

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

CommentLuv badge