appelboter

Appelboter! Smeerbare appelspread

De herfst in een potje! Deze appelboter is lekker zoet (van nature) en zit vol herfstige specerijen en kruiden. Heerlijk door de yoghurt of kwark, maar ook op een stukje geroosterd brood of als taartvulling.

Appelmoes? Dat zou je me niet snel zien eten. Ik vind het niet vies, maar echt een plezier doe je me er ook niet mee haha. Maar deze appelboter? Oh-My-Gosh wat een ontdekking is dit! 😀 Zoet, creamy, en dankzij de specerijen een echte smaakexplosie.

Het allerlekkerst vind ik het zoals op de foto; samen met vanille skyr en wat granola bovenop. Echt een genietmomentje. 🙂 Maar ook als taartvulling lijkt de appelboter mij een geweldige kandidaat, ik droom al over een vanillecake gevuld met appelboter en een kaneel botercreme!

Appelboter maken: dit heb je nodig

Voor deze heerlijke appelboter heb je slechts een paar ingredienten nodig. Uiteraard appels; ik koos voor zoete & sappige appels (er stond verder geen naam bij). Ook belangrijk is een goede spiceblend van pumpkin spice kruiden (mijn favoriet is die van green gypsy spices) én extra kaneel en kardemom. Als laatste voegen we het sap van een halve citroen toe. Dit balanceert heel fijn met alle kruiden én zorgt ervoor dat de appelboter wat langer houdbaar is. Want appeltjes hebben natuurlijk de neiging om snel te bruinen wanneer ze gesneden zijn.

Ingrediënten:

  • 1 kilo appels, schoongemaakt. Schillen hoeft niet!

  • 2 theelepels pumpkin spice kruiden

  • Een halve theelepel kaneel

  • Een halve theelepel kardemom

  • Het sap van een halve citroen

Bereidingswijze

Het maken van de appelboter is eenvoudig, maar het neemt wel wat tijd in beslag. De appels worden namelijk ‘gebakken’ in de oven op lage temperatuur, waardoor ze lekker zacht worden en gaan karameliseren. Hierna kun je ze samen met de kruiden en het citroensap fijnmalen tot een smeerbare pasta/boter, en klaar ben je!

En laat vooral de schil lekker zitten, hier zitten natuurlijk de meeste vitamines in en je proeft/merkt hiervan niets zodra de appelboter goed is gemixt.

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Zet een met bakpapier beklede bakplaat klaar.
  • Verwijder het klokhuis uit de appels, halveer ze en snijd elke helft in ongeveer 6 a 8 schijfjes. Leg alle appelschijfjes naast elkaar op het bakpapier. Bak de appels voor 50 minuten tot 1 uur. Houd tegen het einde goed in de gaten of de randjes niet aanbranden; dat willen we niet.
  • Laat de schijfjes afkoelen en doe ze vervolgens in de foodprocessor/hakmolen samen met de kruiden en het citroensap. Maal tot een stevige maar goed smeerbare pasta.

    Ik merkte dat het in mijn foodprocessor niet goed lukte om tot een egaal mengsel te komen, omdat hij te groot was voor de hoeveelheid appel. Ik heb het hierna in een kleine hakmolen geprobeerd en dat ging top.

Naast de bovenstaande kruiden kun je ook nog wat vanille extract toevoegen, of natuurlijk een van je andere favoriete specerijen.

Bewaar de appelboter in een goed afgesloten pot, dan zal hij ongeveer een 5 dagen houdbaar blijven.

Meer recepten met appel? Check deze!

Rijstepap met appel, kaneel en whiskey

Appelgebakjes van bladerdeeg met ricotta

Appelkruimel muffins

Comments are closed.