recept andijviestamppot

Andijviestamppot met Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaat

Andijviestamppot is altijd lekker, maar deze Italiaanse twist met Parmezaanse kaas, semi-zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en wat basilicum maakt het echt een feestmaaltijd. ­čÖé

Stamppot is zo’n typisch gerecht wat ik bijna nooit maak, maar ik begrijp eigenlijk zelf ook niet waarom haha! Het is namelijk hartstikke fijn comfort food. Vroeger vond ik een stamppot altijd maar saai, maar inmiddels weet ik dat dat helemaal niet zo is er er ontzettend veel leuke varianten zijn.

Omdat ik dol ben op de Italiaanse keuken leek het me leuk om een variatie te maken met mijn favoriete Italiaanse ingredi├źnten. De licht pittige en zoute Parmezaanse kaas matcht perfect bij de romige aardappel, en de semi-zongedroogde tomaatjes voegen ontzettend veel extra smaak toe. De pijnboompitjes bovenop zorgen voor een nootachtige smaak en geven – samen met de spekjes – wat meer bite aan het gerecht. Om het plaatje compleet te maken strooide ik nog wat van die mooie kaas flakes bovenop, en de verse basilicum kan dan natuurlijk ook niet meer achterblijven. Perfecto! ­čśÇ

Mijn inspiratiebron voor de andijviestamppot was deze stamppot pagina van Jumbo! Hier vind je lekkere recepten voor elke stamppot die je maar kunt bedenken, van boerenkool tot hutspot maar ook hele verrassende variaties. Ik zou zeggen neem hier ook zeker een kijkje. ­čÖé

Andijviestamppot met Parmezaanse kaas, zongedroogde tomaat en pijnboompitten

Servings

4

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

20

minutes

Stamppot met een Italiaanse twist! ­čÖé Dit recept maakt een andijviestamppot voor 4 personen. Naast onderstaande ingredi├źnten heb je ook peper, zout en een pureestamper nodig.

Ingredi├źnten:

  • 1 kilo kruimige aardappelen

  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas

  • 150 -170 ml melk

  • Een klontje ongezouten roomboter

  • 375 gram fijngesneden andijvie

  • 125 gram semi-zongedroogde tomaatjes

  • 25 gram pijnboompitten

  • 250 gram spekreepjes

  • 1 teen knoflook

  • Een handje verse basilicum blaadjes

  • Optioneel: Parmezaanse kaas flakes om te serveren.

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze in een (ruime!) pan en voeg water toe totdat de aardappelen net onder staan. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten goudbruin; in een koekenpan op laag vuur zonder boter of olie. Zet ze apart. Bak daarna de spekreepjes (zonder boter of olie) op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn en zet ook apart.
  • Giet de aardappelen af en doe ze terug in de pan. Laat ze (met het vuur uit) 3 minuten in de pan uitdampen. Voeg de roomboter, melk en Parmezaanse kaas toe en stamp tot een stevige puree met behulp van de pureestamper. Begin met 150 ml melk en voeg wat extra toe voor een meer smeu├»ge puree.
  • Pers de knoflook en voeg toe. Breng de puree op smaak met peper en zout. Proef tussendoor goed, want aardappelen zijn vrij flauw van zichzelf en je hebt flink wat zout nodig.
  • Zet de pan met de puree op laag vuur en voeg in delen de gesneden andijvie toe. Blijf goed roeren tot de andijvie een beetje is geslonken en goed vermengd is met de puree. Zet daarna het vuur uit en roer de spekreepjes erdoor. Snijd de zongedroogde tomaatjes doormidden of door drie├źn en roer door de stamppot.
  • Schep de andijviestamppot op 4 borden en serveer met de pijnboompitten en de (optionele) Parmezaanse kaas flakes bovenop. Maak het af met de basilicumblaadjes. Eet smakelijk! ­čÖé

Opmerkingen & tips:

  • Maak het jezelf wat makkelijker door voorgesneden en voorgekookte aardappelen te kopen. Dat scheelt een hoop gerommel en ook wat tijd, want de voorgekookte aardappelen kunnen direct de pan in en hoeven nog maar 12 minuten te koken.
  • Let op met het roosteren van de pijnboompitten want deze kunnen snel verbranden. Blijf goed schudden met de pan en houd het vuur laag.
  • Je kunt de andijviestamppot 2 dagen in de koelkast bewaren. Voeg bij het opwarmen weer een scheut melk toe, want in de koelkast droogt het iets uit.

Wist je trouwens dat andijviestamppot ook heel gezond is? Andijvie is een nitraatrijke groente en bevat gemiddeld ook meer mineralen dan andere groenten. Yaay! Eet het wel vlot op, want andijvie is ook erg kwetsbaar en verlept snel. Meer info en tips hierover lees je hier.

Meer lekkere najaarsrecepten? Wat dacht je van deze:

Wortelsoep met gember en citroengras

Pompoen salade met rucola, linzen en feta

Mini hasselback aardappeltjes met tahini saus

[ad-snippet ad-snippet=””]

[snippet-shop snippet-shop=””]

Afbeeldingen om te pinnen:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*