Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

Lekker bakkie koffie? Ja graag! In deze nieuwe gastblog van happyhealthy.nl lees je alles over dit heerlijke drankje. Er zijn een paar ‘nadelen’ aan koffie, maar ook juist vele voordelen. Energie, geluk en natuurlijk een heerlijke smaak 😉 Onderaan dit artikel vind je ook nog eens een paar tips van mij om zelf heerlijke ijskoffie te maken.

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

[ad-snippet ad-snippet=””]

De nadelen van koffie

Er is wel eens discussie over of koffie nou gezond is of niet. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koffie veel gezondheidsvoordelen te bieden heeft. Schenk dus gerust nog een kopje in…zo lang je maar niet gaat overdrijven.

Het zou onzin zijn om alleen maar de gezondheidsvoordelen van koffie te benoemen zonder stil te staan bij de nadelen. Dus laten we daar maar mee beginnen.

Te veel koffie verstoord de slaap

Wat te veel koffie is verschilt per individu. Omdat koffie cafeïne bevat kan het je uit de slaap houden. Cafeïne heeft een opwekkende werking. Door in de avond geen koffie meer te drinken kan je dit probleem ondervangen. Ben je erg gevoelig voor cafeïne en heb je problemen om in slaap te komen? Drink dan geen koffie meer na 14 uur.

Andere bijwerkingen van te veel koffie

Te veel koffie drinken kan ook andere bijwerkingen hebben. Deze komen ook door de cafeïne in koffie. Mensen die te veel koffie (cafeïne) hebben gedronken kunnen last krijgen van hartkloppingen, zenuwachtigheid, angstaanvallen en paniekaanvallen verergeren. Hou er rekening mee dat ook thee en energiedranken cafeïne bevatten.

Een andere bijwerking van koffie is dat dit de bloeddruk lichtjes kan verhogen. Dit is maar van tijdelijke duur en de bloeddruk kan met 1-2 mm/Hg toenemen.

Cafeïne is verslavend

Als je altijd koffie drinkt dan raak je er aan gewend. Je hebt dan steeds meer nodig voor hetzelfde (opwekkende) effect. Als je dagelijks koffie drinkt en je stopt hiermee dan kan je ontwenningsverschijnselen krijgen. Deze zijn: vermoeidheid, hoofdpijn en geïrriteerdheid.

 

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

De gezondheidsvoordelen

Gelukkig staan er veel voordelen tegenover de nadelen van koffie. Dit zijn ze.

Gezondheidsvoordeel #1: goede bron van antioxidanten

Koffie is vooral gezond omdat het zo’n goede bron is van antioxidanten. Koffie bevat zelfs zoveel antioxidanten dat het voor veel mensen de voornaamste bron van antioxidanten is, zij halen meer antioxidanten uit koffie dan uit fruit en groenten. Door de enorme hoeveelheid antioxidanten is koffie met recht de gezondste drank op aarde.

Gezondheidsvoordeel #2: koffie maakt je gelukkiger

Uit een onderzoek van de Harvard universiteit bleek dat vrouwen die minimaal 4 kopjes koffie per dag dronken 20% minder kans hadden om depressief te worden.

Uit een andere studie bleek dat koffiedrinkers 53% minder vaak zelfmoord plegen dan niet koffiedrinkers. Harde cijfers waaruit blijkt dat koffie drinken je echt gelukkiger maakt!

Gezondheidsvoordeel #3: bron van vitamines en mineralen

Koffie is meer dan water met een smaakje. Het is tevens een bron van vitamines en mineralen. Per kopje zijn de hoeveelheden niet om stijl van achterover te slaan, maar omdat je meerdere kopjes per dag drinkt tikt het toch aan. Dit is wat er in 1 kopje koffie zit:

 • Mangaan: 3% AHD
 • Kalium: 3% ADH
 • Magnesium: 2% ADH
 • Vitamine B2: 11% ADH
 • Vitamine B3: 2% ADH
 • Vitamine B5: 6% ADH
 • Foliumzuur: 1% ADH

Gezondheidsvoordeel #4: verbetert de prestaties

Ga je zo trainen? Neem dan eerst een kop koffie om het maximale uit je training te halen.

Koffie verbetert de prestaties. De cafeïne stimuleert het zenuwstelsel wat er voor zorgt dat het signalen naar de vetcellen stuurt om zich af te breken en energie vrij te maken. Cafeïne zorgt er ook voor dat er adrenaline wordt aangemaakt. Door deze effecten, zo bleek uit onderzoeken, nemen de fysieke prestaties met wel 11 tot 12% toe.

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

[ad-snippet ad-snippet=””]

Gezondheidsvoordeel #5: koffie geeft energie

Dat je energie krijgt van koffie zal je niet verbazen. Hiervoor is de cafeïne verantwoordelijk. Wat cafeïne doet is het blokkeren van een remmende neurotransmitter in de hersenen. Hierdoor zal er meer noreponephrine en dopamine aangemaakt worden. Stofjes waarvan je je prettiger gaat voelen en meer energie krijgt.

Door deze stofjes verbetert ook je stemming, je reactie vermogen, je geheugen en je cognitieve functies.

Gezondheidsvoordeel #6: koffie verlaagt het risico op diabetes type 2

Minder voor de hand liggend is dat koffie het risico op diabetes type 2 verlaagt. Dit is uit meerdere grootschalige onderzoeken gebleken. Hoe meer koffie men dronk hoe minder men diabetes type 2 ontwikkelde. Ieder dagelijkse kopje koffie staat gelijk aan een 7% lagere kans op diabetes type 2.

Voor het verlagen van het risico op diabetes type 2 drink je je koffie het beste zwart.

Gezondheidsvoordeel #7: koffie helpt vet te verbranden

Als je een vetverbrander koopt dan zal je zien dat daar cafeïne in zit, en dat is niet zomaar. Cafeïne is namelijk één van de weinige natuurlijke middelen waarvan bewezen is dat deze vet kan verbranden. Dit komt omdat cafeïne de stofwisseling versnelt. Met wel 3 tot 11%, zonder dat je daar een extra inspanning voor hoeft te leveren.

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

Gezondheidsvoordeel #8: koffie beschermt tegen Alzheimer

Koffie is vooral gezond omdat het zo’n goede bron is van antioxidanten. Koffie bevat zelfs zoveel antioxidanten dat het voor veel mensen de voornaamste bron van antioxidanten is, zij halen meer antioxidanten uit koffie dan uit fruit en groenten. Door de enorme hoeveelheid antioxidanten is koffie met recht de gezondste drank op aarde.

Gezondheidsvoordeel #9: koffie verlaagt de kans op een hartaanval

Soms wordt gedacht dat koffie een hartaanval kan veroorzaken. Dit omdat je hartkloppingen krijgt als je te veel koffie drinkt en de bloeddruk omhoog gaat. Feit is echter dat koffiedrinkers een lagere kans op een hartaanval hebben dan niet koffiedrinkers. Dit blijkt uit meerdere onderzoeken. Koffiedrinkers hebben een 20% lagere kans op een hartaanval. Dit is te danken aan de antioxidanten in koffie. Deze beschermen de aderen en bloedvaten.

Gezondheidsvoordeel #10: koffiedrinkers leven langer

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn: koffiedrinkers leven langer. Dit blijkt uit meerdere studies. Dit komt omdat bij koffiedrinkers minder vaak diabetes type 2 voorkomt. Diabetes type 2 is op zichzelf geen dodelijke ziekte maar heeft wel veel complicaties welke dodelijk kunnen zijn. Ook is het risico op een hartaanval lager.

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

Een hoop gezondheidsvoordelen dus! Ik zou zeggen schenk nog lekker een bakje in. Tot zover de gastblog, over naar het lekkerste gedeelte. 🙂

IJskoffie recept

Ben je net als mij stiekem nog ietsjes meer fan van koude koffie dan van warme? Dan heb ik een geweldig recept voor de allerlekkerste ijskoffie. Je hebt even geduld nodig voordat het klaar is, maar je kan wel in 1x een flinke voorraad aanleggen.

Misschien heb je wel eens ijskoffie gezet door je warme koffie te laten afkoelen in de koelkast. Zo ja, dan weet je dat er een vrij bittere smaak kan ontstaan die je warm niet proefde. De oplossing om dit te vermijden is een ‘cold brew’ – de koffie in koud water laten trekken. Je mixt gemalen koffie in een bak met water, en laat het de hele nacht trekken. Daarna haal je de vloeistof door een filter, en is het klaar om te drinken! Je kunt de koffie naar je persoonlijke voorkeur aanpassen met extra water, wat suiker/zoetstof, een koffiesiroopje en je favoriete melk. Ik gebruik deze methode voor iced lattes; met ijsblokjes, lekker veel melk en een hazelnoten koffiesiroop. Heerlijk! 😀

Het recept voor deze cold brew koffie vind je hier.

Alles over koffie! Gezondheidsvoordelen + ijskoffie recept

Hoe denk jij over koffie? Slightly addicted of drink je het bijna nooit? Vertel het in de comments! 🙂

[ad-snippet ad-snippet=””]

Tags

15 Comments

 1. oh ik wist niet dat er zoveel voordelen aan koffie waren, ik hoor meestal de negatieve effecten van koffie eigenlijk. Persoonlijk hou ik echt van iced coffee dus dat receptje wil ik wel eens proberen

 2. Klinkt heerlijk!! *ik ga nog maar een koppie zetten* haha 😉

 3. Ik lust helemaal geen koffie, heb allerlei soorten en manieren geprobeerd, ik krijg het gewoon echt niet weg.

 4. Als ik thuis koffie maak, meestal ‘s ochtends, dan is dat altijd van die oploskoffie. Gewone koffie lust ik niet, dus bij familie of vrienden ofzo zal ik het nooit drinken.

 5. Ik ben ook dol op koffie en weet nu dat ik alleen in de ochtend koffie kan drinken om slapeloze nachten te voorkomen hihi 🙂 Jouw recept voor ijskoffie ga ik even opslaan! Hier ben ik echt dol op <3

 6. hmmm ik ben gek op koffie en helemaal op ijskoffie. Die maak ik dan ook graag met dit lekkere weer 😉 ook toevallig vandaag schreef ik juist over een koffie vervanger, namelijk matcha. wie weet vind je dat ook wel heel erg lekker 😉

 7. Ik hou wel van een lekker kopje koffie + koffiescrubs zijn ook heel fijn voor de huid. Dit receptje wil ik wel eens proberen!

 8. Ik vind koffie lekker en gezellig. Niet voor niets wordt het wel een ‘bakje troost’ genoemd. Dat vind ik ook echt.

 9. Ik ben echt GEK op ijskoffie (en gewone cappuccino). Afgelopen weekend heb ik op het terras in Den Bosch echt de slechte ijskoffie ever geproefd en die was ook nog eens 5,50. Kan het zelf nog beter maken dat was even een baalmomentje

 10. Het ziet er lekker uit en met dit warm weer lijkt mij lekker ijskoffie drinken, alleen drink ik geen koffie, mijn man wel.

 11. Wat een interesant gastartikel! Ik lees vaker over de nadelen dan de voordelen, ik wist zelfs nog helemaal niks over de voordelen van koffie 😉 Leuk om te lezen!

 12. Pingback: Google Nest Hub in de keuken! + privé diner Ron Blaauw – Foodie Feest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*